Japan – en reseberättelse (del 2): Miyajima

1Miyajima113

Dag 7: Resa Tokyo – Miyajima

Det är tidig uppstigning, men en sista överdådig frukost hinner vi i alla fall med.

Vi har planerat avfärden noga. För att vi ska hinna med vårt tåg till Hiroshima är vi tvungna att åka mitt i rusningstrafiken, vilket inte känns helt optimalt. Vara farhågor besannas direkt. När vi ska ta tåget från Maihama station är det fullt av människor på perrongen. Vi kommer inte ens med första tåget som verkligen packas till bristningsgränsen.

När nästa tåg rullar in står vi redo med våra resväskor. Det går in många människor i en tågvagn. När vi tror att det inte får plats med en endaste människa till visar det sig att det tydligen visst går att packa ihop oss ännu lite mer. Här kan man inte vara blyg och värna sin integritet. Som tur är är det bara ett par stationer till Tokyo Station där vi ska hoppa av.

På något sätt lyckas vi komma av tåget och kan andas ut.

1Resa11

På exakt utsatt tid rullar Shinkansen in på spåret och på exakt utsatt tid rullar vi ut från Tokyo för vidare färd mot Hiroshima. I Osaka byter vi tåg och nästan fyra timmar senare kliver vi av i ett hett Hiroshima.

1Resa21

Miyajima

I Hiroshima vi tar tåget mot Miyajimaguchi där vi sen tar färjan över till ön Miyajima.

Färjan över till Miyajima tar en knapp halvtimme och snart tornar den berömda ”flytande” torii-porten upp sig framför oss.

1Resa28

Väl framme på Miyajima sätter vi oss i skuggan för att försöka lokalisera vårt hotell med hjälp av en karta vi fått på färjan.

Knappt hinner vi veckla ut kartan förrän en av öns många rådjur dyker upp från ingenstans och tar ett snabbt kliv fram och snappar åt sig kartan. Vi sneglar på hans långa och vassa horn och bestämmer oss för att inte försöka ta tillbaka kartan. Vi kan därmed inget annat göra än bevittna hur vår vägbeskrivning långsamt försvinner ner i rådjurets mage.

Nåja, vi ska nog hitta till vårt hotell i alla fall.

1Resa40Vad skådar mitt öga…

1Resa35… en hotellkarta! Man tackar!

1Resa38Mums!

1Resa33Snälla, jag kan väl få äta upp broschyren också?

Vi hittar snart vårt hotell, Makoto Hotel, där vi bokat in oss tre nätter. Vi välkomnas av varsitt glas svalkande grönt te och blir sen visade till vårt rum. Vi riktigt hör hur sönerna kippar efter andan när de kliver in i rummet.

– Men var är våra sängar?

Vi bjuds på ännu mer grönt te och får varsin blommig jukata att ha på oss när vi går omkring på hotellet.

2Hotell212Hotell23

I hallen trängs ett gäng tofflor i olika modeller och storlekar.

Nu uppstår en viss förvirring. Vilka tofflor ska vi ha när och var? Efter ett tag har det klarnat något. Ett par tofflor gäller när vi lämnar hotellrummet, ett annat par när vi ska gå på toaletten. När vi går omkring på rummet ska det vara toffellöst.

Rätt toffel på rätt fot vid rätt tillfälle är det som gäller med andra ord.

2Hotell28

Vi ger oss ut för att hitta något att äta.

På Mijayima finns en liten shoppinggata med ett fåtal restauranger. Dessa stänger prick klockan 17. Vi kommer precis när allt håller på att stänga ner så kvällsmaten denna dag blir en stämplad bulle med oklart innehåll.

1Miyajima141Miyajima151Miyajima201Miyajima171Miyajima25

Överallt säljs och tillverkas det Momiji Manju, små lönnlövsformade kakor med lite olika fyllning, en specialitet för just Miyajima.

Vi slår till på varsin citronkrämsfylld sådan till efterätt.

1Miyajima28Momiji Manju

1Miyajima30

Vi avslutar denna underbara kväll ute vid shintohelgedomen Itsukushima, som sedan 1996 står med på UNESCO:s världsarvslista.

1Miyajima361Miyajima611Miyajima661Miyajima64

Tidvattnet gör det möjligt att gå ända ut till torii-porten, så vi tar raskt av oss sandalerna och vandrar glatt ut bland grön slemmig tång och små vassa snäckor.

1Miyajima401Miyajima531Miyajima501Miyajima56

De flesta som besöker Miyajima kommer bara över dagen, men vi har bokat in flera nätter för att hinna upptäcka denna fina lilla ö i lugn och ro.

1Miyajima133

När vi kommer tillbaka till vår ryokan har personalen bäddat på golvet åt oss. Det är bara för oss att krypa ner under täcket.

2Hotell44

Dag 8: Hiroshima

I dag är det 70 år sedan atombomben släpptes över Hiroshima och vi tar båten över för att vara med om några av minnesceremonierna.

Läs mer om dagen här: Hiroshima

Dag 9: Mt Misen

Högst upp på dagordningen denna dag står en vandring upp till toppen av Miyajimas högsta berg, Mt Misen.

Läs mer om vandringen här: Mt. Misen

På kvällen går vi en promenad i den lilla byn och njuter sen av solnedgången över Itsukushima.

1Miyajima105

Dag 10: Mot Kyoto

Det är dags att lämna Miyajima och åka vidare mot Kyoto.

Det är med vemod de stora i familjen packar ihop och går den lilla vägen till färjeterminalen för att ta morgonens första färja över till Hiroshima. De yngsta i familjen ser framemot att få sova i riktiga sängar igen. Hade det inte varit för den tidiga morgontimmen hade de gått med lätta steg.

1Miyajima145

En sista titt på torii-porten i soluppgång hinner vi med innan det är dags att gå på färjan.

1Miyajima143

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s