Japan – en reseberättelse (del 1): Tokyo

10Akihabara27

Dag 1: Chiba

Det är tidig morgon i Japan när vi landar. Passkontrollen går snabbt och vi tar en buss till vårt hotell, Hilton Tokyo Bay, där vi ska bo sju nätter.

Vi brukar inte bo på femstjärniga hotell. Vi är därför inte vana vid att människor öppnar dörrar och bugar och bockar när vi kommer. Det känns helt ärligt ganska obehagligt.

2Hotell56

Klockan är 9 och vi får tillträde till vårt rum först klockan 15.

Vi har varit på resande fot i över ett dygn, sömnbristen börjar nu bli akut. Vi tittar oss omkring. Det finns ingen soffa eller någon fåtölj vi kan slå oss ner i. Hotellet känns inte heller direkt som ett hotell där man slår sig ner på golvet för att vänta. Vi är för trötta för att promenera omkring. Vi tvekar därför inte en sekund utan hostar direkt upp den där extra tusenlappen det kostar för att få tillgång rummet direkt.

Vi ångrar oss inte. Varsin stor bred säng med himmelska duntäcken väntar på oss när vi kommer in på rummet. Vi somnar direkt och sover tungt.

1TokyoTower48Toalettbesöken erbjuder o-änd-liga möjligheter!

När vi vaknar har det redan hunnit bli kväll. Hoppsan, det är ju så här man inte ska göra om man vill undvika jetlag. Men vi är fortfarande trötta, så efter lite mat och kringtittande i affärer i Maihama går vi tillbaka till våra mjuka sängar och fluffiga duntäcken för en god natts sömn.

4Mat54Mat114Mat1

Dag 2: Tokyo Tower, Shibuya, Shinjuku & Akihabara

Planen är att jetlagen ska väcka oss tidig morgon och att vi då ska ta tillfället i akt och besöka den berömda fiskmarknaden Tsukiji. Här ska man nämligen vara riktigt tidigt.

Och mycket riktigt vaknar alla strax innan klockan 5 på morgonen. Det visar det sig dock att ingen i familjen är det minsta sugen på att åka och titta på fisk denna tidiga morgon.

2Hotell48

Vi bestämmer oss för att satsa på hotellfrukosten istället. Och vilken frukost sen!  Det finns både västerländska och inhemska rätter att välja mellan.

Inlagda plommon, olika sorters sjögräs och fermenterade sojabönor landar på våra frukosttallrikar. Härligheten äts med pinnar förstås. Det smakar… annorlunda! I fortsättningen blir det nog mer av de västerländska rätterna.

Sen är det äntligen dags att upptäcka Tokyo.

Hotellet har en shuttlebuss som tar oss ner till Maihama station där vi ska ta tåget in mot Tokyo.

5Tunnelbana15Tunnelbana8

Farhågorna om att det kan vara lite trixigt att köpa tågbiljetter besannas direkt.

Framför oss tornar ett myller av olika automater upp sig och vi vet inte riktigt var vi ska börja. Vi försöker fråga oss fram, men alla våra frågor möts av huvudskakningar och vänliga leenden. Ingen förstår vad vi säger och det är milt sagt frustrerande.

Det tar ett tag, men till sist är tågbiljetterna inköpta och det bär iväg mot Tokyo station för vidare tunnelbanefärd mot vår första anhalt Tokyo Tower.

1TokyoTower11Tokyo Tower

Sönerna gillar anime och favoriten hos äldste sonen är för tillfället One Piece. I år är det 15-årsjubileum för serien och det firas med en temapark i just Tokyo Tower. Så det är klart att vi måste åka dit.

1TokyoTower241TokyoTower311TokyoTower281TokyoTower46

Shibuya

Vi åker sen vidare mot stadsdelen Shibuya där vi ska titta på det berömda övergångsstället, Shibuya Crossing.

2Shibuya8

När vi väl kommer fram till övergångsstället blir vi faktiskt lite besvikna. Visst är det många människor som korsar just detta övergångsställe, men nja, som turistattraktion tycker vi inte riktigt att det levererar. Men vi tar oss givetvis en titt både från trottoarkanten och från utkiksplatsen inne på Shibuya Mark City.

2Shibuya112Shibuya212Shibuya22

Det räcker gott så tycker vi och eftersom det inte finns så mycket annat som lockar oss i Shibuya åker vi vidare till stadsdelen Shinjuku.

Shinjuku

I Shinjuku är planen att äta lunch på temarestaurangen Alice In Wonderland. Men att hitta till restaurangen visar sig inte vara det lättaste. Vi vet liksom inte var vi ska börja någonstans. Vår räddning finns inne på centret där vi löser in våra railpass. Personalen pratar engelska och slår raskt upp en vägbeskrivning till oss.

3Shinjuku43Shinjuku73Shinjuku183Shinjuku303Shinjuku323Shinjuku31

Nu börjar jetlagen hinna ikapp oss, men innan vi gör kväll känner vi att vi bara måste åka till Akihabara och titta i alla mangaaffärer. Så vi tar tunnelbanan dit, men efter ett par affärer tar orken tvärt slut. Vi bestämmer oss för att återkomma med mer energi en annan dag.

Det blir till att ta tunnelbanan tillbaka till hotellet och nu åker vi tunnelbana som vi aldrig gjort något annat. Vi känner oss nästan lite malliga.

Dag 3-4: Tokyo Disneyland och Disney Sea

Följande två dagar tillbringar vi på de två Disneyparkerna som vi lägligt nog bor bredvid.

Läs mer om besöken här: Tokyo Disneyland och Tokyo Disney Sea

Dag 5: Ikebukuro, Harajuku & Meiji Jingu

I dag är det dags för Tokyo igen och vi ska göra ett besök på Pokémon Center Mega Tokyo i Ikebukuro. Ett besök sönerna sett framemot ända sen vi bokade resan till Japan.

4Ikebukuro34Ikebukuro10

Himlen är lika klarblå som tidigare dagar och vi undviker så gott det går att promenera i solen. Vid Ikebukuro station kan vi gå länge under jorden innan vi behöver lämna tunnelbanan.

En något bristfällig karta fotograferad på mobiltelefonen gör att det tar en stund innan vi lyckas lokalisera Pokémon Center Mega Tokyo som visar sig ligga inne i köpcentret Sunshine City.

4Ikebukuro46

Men så äntligen är vi framme. Under drygt tio års tid har vi levt och andats Pokémon och det är därför en alldeles speciell känsla att stå där i affären bland alla saker. Framför allt yngste sonen är i sjunde himlen och fyller snabbt shoppingkorgen med allehanda saker.

Priserna är klart lägre här än i Sverige.

4Ikebukuro384Ikebukuro404Ikebukuro334Ikebukuro314Ikebukuro49

Barnen har svårt att slita sig från affären, men till sist går vi vidare i den stora gallerian.

Det visar sig finnas ett tillfälligt Pokémonkafé på ett annat våningsplan. Vi vill förstås gärna göra ett besök, men det är fullbokat. Först senare i kväll får vi plats och så länge vill vi inte vänta.

Som plåster på såren köper vi med en box med hutlöst dyra Pokémonkakor.

4Ikebukuro63

Efter att ha strosat omkring både i gallerian och i affärerna ute på gatan i Ikebukuro tar vi tunnelbanan vidare till Harajuku.

Harajuku

I Harajuku är det ett besök på shoppinggatan Takeshita Street som gäller. Här hoppas vi få syn på galet utklädda tonåringar i alla färger och former. De verkar dock lysa med sin frånvaro under vårt besök. Det betyder ingalunda att vi är ensamma där vi strosar gatan fram. Det är så packat med människor att vi knappt kan ta oss fram.

5Harajuku25Harajuku35Harajuku45Harajuku8

Vi köper goda crépes på Angels Heart och tittar i lite affärer.

5Harajuku95Harajuku15

Meiji Jingu

När det börjar bli kväll går vi till Yoyogiparken som ligger tvärsöver gatan. Inne i parken är det lugnt och träden ger en välbehövlig svalka.

Vi besöker shintohelgedomen Meiji Jingu som ligger bredvid parken. Tempelområdet är både vackert och rofyllt och vi stannar en bra stund. Här är inte heller så mycket folk.

6Yoyogi46Yoyogi76Yoyogi116Yoyogi146Yoyogi256Yoyogi26

När det börjar mörkna tar vi tunnelbanan tillbaka till hotellet.

Dag 6: Odaiba

Planen i dag är ett besök på ön Odaiba. Vi ska bada onsen på Oedo Onsen Monogatari och äta lunch på One Piece temakafé som ska finnas på ön.

Vi tar tunnelbanan till Tokyo Teleport där vi hoppar av. Solen strålar på oss även denna dag och fast hjärnan vill så mycket orkar inte riktigt kroppen med. Vi skyndar in i varuhuset Diver City Tokyo Plaza för att få lite svalka.

7Odaiba11

Vi strosar omkring där inne i luftkonditioneringen ett tag innan vi tar mod till oss och beslutsamt beger oss ut i hettan. Vi börjar bli hungriga och det är dags att leta upp kafét, vilket inte visar sig vara en lätt match. Vi vet helt enkelt inte vart det ligger. Någon karta har vi i vanlig ordning inte införskaffat.

7Odaiba22

På vår jakt efter kafét pausar vi i varenda skugga vi hittar. Vi tar oss till nästa stora shoppingcenter, Aquacity Odaiba, för att svalka av oss igen. Där går vi runt ett tag och tittar i affärer. Vi köper lite kex för att mätta den värsta hungern. Lunchen verkar ju dröja. Vi frågar efter kafét i två olika affärer, men alla bara ler och nickar.

Vi beger oss återigen ut i värmen. Tvärsöver gatan ligger Fuji TV Building. Byggnaden ser ut som ett stort legobygge och vi går dit för att titta lite närmare.

7Odaiba287Odaiba327Odaiba387Odaiba41

Bredvid byggnaden finns en lång rulltrappa och vi åker upp. Väl upp finner vi oss stå framför kafét vi letat efter. Äntligen.

7Odaiba517Odaiba597Odaiba657Odaiba73

Efter kafébesöket tittar vi på den stora roboten Gundam som står utanför Diver City Tokyo Plaza och vi besöker shoppinggallerian Venus Fort.

Sen är det egentligen dags för vårt efterlängtade onsenbesök. Men vi inte speciellt sugna på att bada i heta källor när temperaturen ute överstiger 40 grader och luftfuktigheten närmar sig 100 %. Vi bestämmer oss för att hoppa över besöket och hoppas helt enkelt på att det kommer fler chanser.

7Odaiba447Odaiba467Odaiba48

Vi känner oss klara med Odaiba och redo för att ta det lite lugnt på hotellet.

Dag 7: Asakusa & Akihabara

Det är sista dagen i Tokyo och det är dags att åka tillbaka till Akihabara för lite mer seriöst affärstittande. Men först blir det ett besök i stadsdelen Asakusa och buddisttemplet Sensoji.

8Asakusa78Asakusa58Asakusa16

Vi har varit i Japan i snart en vecka och inte ätit sushi en endaste gång. Så kan vi ju inte ha det. Vi bestämmer att det är dags när vi kommer till Asakusa. Vi kliver nästan rakt på vår uttänkta restaurang när vi kommer ut från tunnelbanestationen.

8Asakusa22

Vi slår oss ner. Vi är hungriga och varma och lyssnar därför inte så noga på servitrisens information om hur vi väljer tallrikar och gör oss te.

Det borde vi ha gjort.

Vi plockar raskt åt oss ett gäng tallrikar med sushi som åker förbi. Sen vill vi ju förstås ha wasabi att krydda upp bitarna med. Så som vi gör i Sverige. Vi hittar en ask med ett grönt pulver, tar lite av detta och blandar ut med soja. Så dippar vi våra sushibitar i röran. Ingen av oss reagerar på smaken. Men så kommer servitrisen springandes och skakar på huvudet.

– No no, not wasabi… green tea!

Alla gästerna runt omkring tittar förstås på oss och vi vill bara sjunka ner genom det där berömda hålet som aldrig dyker upp.

8Asakusa238Asakusa278Asakusa508Asakusa52

Vi kan väl säga som så att resten av måltiden intas i ett snabbare tempo än vad som önskats. Sushin smakar utmärkt. Det gröna teet likaså (när det blandats med hett vatten istället för soja) och när vi betalt skyndar vi oss ut.

8Asakusa49Grönt te… inte wasabipulver!

Vi vill hinna med ett besök på Sensojitemplet innan vi åker vidare.

Vägen till templet kantas av små affärer som säljer solfjädrar, masker och japanskt godis. När vi kommer fram till templet är det packat med folk. Vi kommer nästan inte fram. Det blir därför bara en snabb titt innan vi åker vidare mot Akihabara.

9Sensoji29Sensoji109Sensoji99Sensoji14.JPG

Akihabara

Akihabara är spelhallar och affärer som säljer manga och elektronik. Varenda byggnad verkar vara dekorerad med japanska tecken och färgglada mangafigurer.

10Akihabara13

Vi går omkring länge bland byggnaderna och låter oss fascineras.

Dottern har önskat sig figurer från serien FairyTail och det känns som vi besöker varenda våning i de höga husen, varenda affär, på jakt efter dessa figurer. Dock utan någon större lycka.

10Akihabara7.JPG10Akihabara27

Efter ett par timmar känner vi oss klara med Tokyo och redo för sista natten på vårt femstjärniga Hilton Tokyo Bay.

I morgon byts de ljuvliga sängarna ut mot madrasser på golvet, för då ska vi bo på ett japanskt ryokan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s