Marocko – en reseberättelse (del 2): Agadir

2Strand9

Dag 5: Marrakech – Agadir

Det är tidig uppstigning. I dag ska vi ta bussen till Agadir och Mohammed har både köpt bussbiljetter åt oss och ordnat taxi till busstationen utanför murarna.

Vi åker med bussbolaget CTM och den fyra timmar långa bussresan ner till Agadir kostar 110 dirham/person.

1Resa4

Vi lämnar Marrakech och färdas över ett ödsligt ökenlandskap innan vi närmar oss bergen. Efter två timmar gör vi ett stopp vid en bensinmack för att sträcka på benen och de som vill kan handla lite mat. Efter ytterligare två timmar rullar vi in i Agadir.

Agadir

Agadir visar sig vara något helt annat än Marrakech och liknar vid första anblicken vilken medelhavsstad som helst. Det är vita hus och hotellkomplex så långt ögat når.

1Agadir7

Vi tar en taxi från busstationen till vårt hotell. Våra resväskor går precis in i taxin och vi tränger ihop oss fyra i baksätet. Jag försöker få på mig bilbältet. Taxichauffören skrattar åt mina försök och jag förstår att det inte fungerar.

Vi har bokat tre nätter på Golden Beach Appart´Hotell.

Det är gångavstånd till stranden. Affärerna med de uppblåsbara badleksakerna och handdukarna finns runt hörnet och allt känns väldigt tillrättalagt och turistigt. Fast just nu känns det faktiskt ganska befriande.

2Strand5Strandpromenaden

Vi tar en promenad längs den långa strandpromenaden på jakt efter något att äta. Priserna är mycket högre än i Marrakech och vi vill inte äta upp vår reskassa. Det får bli pizza på en närliggande restaurang innan vi återvänder till hotellet. Det har varit en lång dag.

2Strand10

Dag 5-7 Agadir

Vi har två dagar att spendera i Agadir och dessa är tänkta att ägnas åt bad och avkoppling. Som en liten belöning åt familjens yngre medlemmar, de som inte riktigt gick igång på kaoset i Marrakech.

Vi inleder dagarna vid hotellets pool. Vi har hela poolområdet för oss själva och kan bre ut oss ordentligt. Vattnet i poolen är iskallt. Vi badar, läser och känner oss avkopplade.

Efter ett tag har vi fått nog av slappandet och går då ner till stranden där vi följer strandpromenaden så långt det går bort till centrum. Stranden i Agadir är lång och fin och vattnet i havet är betydligt varmare än i hotellpoolen.

Några strandförsäljare gör sina försök att sälja på oss tavlor och solglasögon, men när vi artigt avböjer går de vidare. Strandpromenaden kantas av vakter med tunga vapen och även om det är för turisternas säkerhet känns det olustigt. Osäkerheten ute i världen gör sig påmind.

2Strand20

När Agadir centrum har besökts och strandpromenaden promenerats ett flertal gånger blir vi rastlösa. Vi funderar på att ta en taxi och besöka soukerna i Agadir men ingen av oss känner egentligen för fler souker så vi låter bli.

Via hotellet bokar vi in ännu en hammambehandling och en efterföljande tvåtimmars berbermassage. Priserna är en bråkdel av vad det skulle kostat hemma.

När vi kommer tillbaka skyndar vi oss ner till stranden för att hinna ta lite solnedgångsbilder innan solen försvinner ner i havet.

2Strand342Strand272Strand363Solnedgång53Solnedgång13

När solnedgången bevittnats är det dags att hitta någonstans att äta. Det visar sig inte vara så lätt. Barnen är åter sugna på pizza så efter en timmes promenad ger vi upp. Vi går tillbaka till hotellet och beställer upp hämtpizza. Det blir utmärkt så.

3Solnedgång14

Vi har haft några fina och lugna dagar i Agadir och i morgon kväll återvänder vi till höstmörkret i Sverige.

Agadir är ingen ort vi känner att vi kommer komma tillbaka till, men vi återvänder gärna till Marocko.  Här finns något för alla, vackra vyer, vänliga människor och god mat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s