Angkor Wat – The small circuit

2Angkor Wat 141

Soluppgång över Angkor Wat

Vi går ”all-in” redan från början och börjar vårt tempelutforskande med att se solen gå upp över Angkor Wat. Det gäller att ta det viktigaste först, man vet aldrig vad som kan hända under en resa.

Angkor Wat är det mest kända templet i ruinstaden Angkor och är tillsammans med de andra templen i staden upptaget på UNESCO:s världsarvslista sedan 1992.

2Angkor Wat 51

Det är tidig uppstigning som gäller. Klockan 4 ringer väckarklockan och en halvtimme senare har vi trängt ihop oss i den lilla tuktuken för vidare färd till biljettkontoret.

Ute är det mörkt och det är inte mycket vi ser av omgivningen där vi åker längs vägen. Men vi är inte direkt ensamma i mörkret. Det är en lång karavan av tuktuks som alla kör mot samma mål.

2Angkor Wat 1

Vi har noll och inga förväntningar på denna soluppgång.

Vi har läst på noga inför detta besök och tror oss veta vad som väntar oss när vi kommer fram. Vi kommer trängas med tusentals andra människor framför den berömda vyn och mest troligt kommer det vara så mycket moln på himlen att solen inte syns.

Men det spelar ingen roll. Detta är helt enkelt ett besök som bara måste göras. En punkt på bucket-listan som inte går att hoppa över.

2Angkor Wat 6

Vi är naturligtvis inte ensamma.

Det är redan fullt av människor när vi kommer fram. Vi pratar här om massor av människor. Vi tänker inte ens försöka tränga in oss i folkmassan framför dammen.

I stället väljer vi högerkanten av dammen och går så långt upp att alla människor hamnar en bit bakom oss. Sätter oss på en sten vid vattnet och inväntar morgonljuset. Vi är alldeles ensamma där vi sitter och det är tyst runt omkring. Efter en stund ljusnar det en aning och Angkor Wats torn kan skönjas.

Det här är ett sådant där sällsynt ögonblick som man aldrig glömmer. En stund av total närvaro. Vi är här, mitt ute i den kambodianska djungeln och får uppleva något många bara drömmer om. Är det någon gång ordet magiskt ska användas så är det nu, här i denna stund.

2Angkor Wat 33Nä, det var inte bara vi som ville se solen gå upp över Angkor Wat!

En halvtimme senare har det blivit ljust.

Vi bestämmer oss för att ge oss i kast med tempelområdet direkt, medan merparten av folksamlingen väntar på att solen ska komma fram.

2Angkor Wat 59

Ett helt perfekt beslut. Vi klättrar upp och ner för de branta trapporna till de olika templen och vi går omkring inne på tempelområdet utan att se någon annan människa under tiden. Det kan helt enkelt inte bli bättre.

2Angkor Wat 672Angkor Wat 762Angkor Wat 822Angkor Wat 94

När solen sakta börjar stiga bakom träden är vi i stort sett klara med vårt utforskande av tempelområdet.

2Angkor Wat 113

Vi går tillbaka till dammen utanför igen. Väntar ett par minuter, sen skingras folkmassan och vi kan bara gå och ställa oss framför dammen och ta våra soluppgångsfoton.

Och i dag finns inte ett enda moln på himlen.

2Angkor Wat 1452Angkor Wat 1432Angkor Wat 1472Angkor Wat 149

Klockan är nästan 8 när vi kommer tillbaka till tuktukparkeringen.

Här uppstår dock ett problem. Nu i dagsljus ser vi att hela parkeringen är full av tuktuks. Och vi har inte den blekaste aning om hur vår tuktuk eller chaufför ser ut. Så hur ska vi nu hitta just vår tuktuk?

Vi går omkring en stund på parkeringen. Hoppas på att vår chaufför kanske ska känna igen oss, det är ju inte många familjer här.

3Var är tuktuken 1

Efter en halvtimmes letande kommer äntligen vår tuktuk körande efter att vår chaufför känt igen oss och vi kan åka vidare till de andra templen.

Angkor Thom

Vi har bokat en tur som kallas small circuit och som är en drygt 17 km lång runda runt flera kända tempel.

Nästa stopp är Angkor Thom, den gamla huvudstaden i khmerernas rike.

1Bayon 56Bayon

Angkor Thom rymmer flera olika tempel och vi betar i tur och ordning av tempel som Bayon, Baphoun, The Terrace of Elephants, Phimeanakas och the Terrace of Leper King.

Alla ligger inom rimligt gångavstånd från varandra.

1Bayon 481Bayon 181Bayon 47

Det förvånar oss lite att det är fritt fram att klättra upp för alla trappor och kliva in i alla byggnader. Med tanke på hur många människor som passerar här dagligen borde slitaget bli ganska stort.

1Baphoun 12Baphoun

Intresse för tempel är egentligen inte överdrivet stort hos någon av oss. Eller rättare sagt, hos sönerna är det obefintligt. Men de besöker snällt tempel efter tempel utan att protestera. När yngste sonen nekas inträde till templet Baphoun på grund av sin låga ålder väljer dock storebror att stanna och hålla honom sällskap.

1Baphoun 11

Vi blir inte riktigt kloka på varför det finns en åldersgräns just vid detta tempel. Flera av de andra ser betydligt mer riskabla ut.

1Phimeanakas 51Terrace of Elephants 13Terrace of the Elephants

1Terrace of Elephants 10Terrace of Leper King 7Terrace of Leper King

Det blir både glass och kokosnöt som belöning efter allt templande innan vi åker vidare för att besöka fler tempel.

Ta Keo

Nästa besök blir templet Ta Keo. Långa branta trappor leder upp till toppen av tempelområdet. Här gäller det verkligen att se var man sätter fötterna när man går upp och ner för de smala trappstegen.

1Ta Keo 2Ta Keo

1Ta Keo 7

Tempelområdet är inte stort så vi är snart klara med besöket.

Vi har inte ätit sedan frukost så vi köper ananas av en kvinna som står och säljer frukt nedanför templet.

Det får mätta den värsta hungern så länge. Än har vi ett par tempel kvar att besöka innan vi åker tillbaka till Siem Reap.

Ta Phrom

Vi åker vidare till Ta Phrom, kanske det mest kända templet i området, förutom själva Angkor Wat. Det är här skådespelaren Angelina Jolie spelade in filmen Tomb Raider, en film jag själv inte sett och förmodligen heller aldrig kommer att se.

Så det är inte därför vi har så höga förväntningar på detta tempel. I stället är det alla bilder vi sett som gör att vi måste hit och se det med egna ögon. Se alla tempelruiner som helt eller delvis tagits över av djungeln utanför.

1Ta Phrom 49Ta Phrom

1Ta Phrom 53

Det är absolut ett spännande tempel, det går inte att säga något annat. Men kanske ändå inte templet riktigt lever upp till våra höga förväntningar. Det känns på något sätt lite mer tillrättalagt här.

Vi lämnar snart Ta Phrom och åker vidare mot dagens sista tempel, Banteay Kdei.

Några småtempel på vägen väljer vi att hoppa över. Det är riktigt varmt ute och den tidiga uppstigningen börjar göra sig påmind.

Banteay Kdei

När vi kommer fram är vi nästan ensamma vid tempelområdet. Det känns lite konstigt efter alla människor vid förra templet. Kanske stannar andra längre än vi vid Ta Phrom eller så kanske de hoppar över Banteay Kdei, vad vet vi?

1Banteay Kdei 1Banteay Kdei

Vi gillar detta tempelområde.

Även här finns många tempelruiner som har tagits över av tetrameles nudiflora, faktiskt fler än vid Ta Phrom. Upplever vi i alla fall.

1Banteay Kdei 41Banteay Kdei 171Banteay Kdei 191Banteay Kdei 381Banteay Kdei 36

När vi kommer tillbaka till tuktuken åker vi tillbaka till Siem Reap.

Strax efter klockan 12 landar vi på hotellet efter en innehållsrik förmiddag. Alla tempel har varit riktigt sevärda och vi är mycket nöjda med dagen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s