Mekongdeltat

8Båttur Mekongfloden 47

När vi är i Ho Chi Minh City vill vi förstås även passa på att besöka det närliggande Mekongdeltat, ett område där Mekongfloden delar upp sig i mindre bifloder.

Egentligen vill vi åka på en tvådagarstur med övernattning på någon båt, men det hinner vi inte med denna gång. Vi har alldeles för få dagar i Ho Chi Minh City. Så vi får nöja oss med en utflykt över dagen.

Vi bokar denna utflykt hemifrån via Viator och betalar 1300 kr för fyra personer. Då ingår även lunch hemma hos en familj.

2Vinh Trang 56

Prick klockan 8.20 blir vi upphämtade vid hotellet. Vi är totalt 11 stycken som ska åka med på dagens utflykt, inklusive vår vietnamesiska guide Thau.

Medan vi lämnar staden bakom oss och åker ut mot landsbygden berättar hon att det finns nästan 8 miljoner människor i Ho Chi Minh City och nästan lika många vespor. Hon bekräftar också det vi redan misstänker, att enda sättet att ta sig över gatan är att ta ett djupt andetag, undvika ögonkontakt med vespaförarna och kliva rakt ut på gatan.

Ben Luc

Vi närmar oss distriktet Ben Luc och minibussen svänger plötsligt in på en liten grusväg. Efter ett tag stannar vi till framför ett hus och får stiga av.

1Cykeltur Benluc 63

Först förstår vi inte varför vi ska stanna just här, men när vi tilldelas varsin cykel står det klart att vi ska ge oss ut på en cykeltur. En cykeltur vi nästan är helt säkra på inte ingår i den utflykt vi beställt.

Men det gör absolut ingenting. Cykla en runda på den vietnamesiska landsbygden kan vi definitivt tänka oss att göra.

1Cykeltur Benluc 12

Först cyklar vi på rad efter Thau innan hon lämnar oss att cykla i egen takt. Vi har inte någon tid att passa, fast vi förstår förstås att vi inte kan vara borta för länge.

1Cykeltur Benluc 141Cykeltur Benluc 471Cykeltur Benluc 26

Vi cyklar på små vägar omgivna av ris- och citrongräsfält. Passerar färglada hus och blomstrande trädgårdar. Människor stannar med ett leende och låter sig fotograferas.

Denna cykeltur är en riktigt trevlig överraskning.

1Cykeltur Benluc 31Risfält

1Cykeltur Benluc 351Cykeltur Benluc 531Cykeltur Benluc 651Cykeltur Benluc 551Cykeltur Benluc 71

Vi cyklar runt nästan en timme innan vi vänder tillbaka till huset för att lämna av cyklarna och åka vidare.

Vinh Trang

Färden går vidare genom landskapet och efter ett tag kommer vi fram till My Tho, den största staden i provinsen Tien Giang vid Mekongdeltat.

2Vinh Trang 51Vinh Trang

Här stannar vi till framför det buddistiska templet Vinh Trang.

Inte heller detta besök ingår egentligen i den utflykt vi har köpt, men vi är inte de som klagar. Vi råkar nämligen gilla buddistiska tempel väldigt mycket.

Vinh Trang visar sig dessutom vara ett av de vackraste tempelområde vi sett.

2Vinh Trang 6

2Vinh Trang 442Vinh Trang 462Vinh Trang 61

Här får vi gå runt på egen hand, titta på de vackra sniderierna inne i templet, besöka den liggande Buddhan och strosa runt i de vackra trädgårdarna.

Mekongdeltat

Vi åker sen vidare genom My Tho och stannar till i utkanten av Mekongfloden.

Genom små fruktodlingar går vi längs en grusväg ner till ett hus vid flodkanten. Här ska vi äta den lunch som familjen har lagat åt oss och som ingår i utflykten.

Vi har räknat med att vi ska bli erbjudna lite ris och kanske någon grönsak. Vill vi sen ha mer, en fisk eller liknande kommer vi få köpa till detta. Det är så vi har läst att det går till på dessa utflykter.

Så vår förvåning är stor när rätt efter rätt dukas fram på vårt bord. Det är tallrikar med potatis, ris, nudlar, grönsaker, soppa, fiskgryta, omelett och vårrullar. Det är så mycket mat att vi inte riktigt vet hur vi ska orka äta av allt som dukas fram. Det är nu vi är extra glada över att ha en hungrig tonårsson med i sällskapet. Han som aldrig verkar bli mätt kan nu äntligen få äta tills han storknar.

Denna hemlagade måltid är den absolut godaste vi ätit på hela resan.

4Homestay Mekongfloden 12

När vi ätit och även hunnit ta det lugnt en stund i familjens vackra trädgård, är det dags att hoppa på en båt och åka ut på Mekongfloden.

Vi ska dock inte åka så långt ska det visa sig.

4Homestay Mekongfloden 455Båttur Mekongfloden 95Båttur Mekongfloden 245Båttur Mekongfloden 255Båttur Mekongfloden 285Båttur Mekongfloden 85Båttur Mekongfloden 31

Efter en halvtimme lägger vi till vid flodkanten. Här ska vi gå av och besöka en liten tillverkning av kokosnötsgodis.

6Kokoskola Mekongfloden 35

6Kokoskola Mekongfloden 236Kokoskola Mekongfloden 266Kokoskola Mekongfloden 316Kokoskola Mekongfloden 32

Vi får se hela processen från kokosnöt till färdigpaketerat godis. Naturligtvis köper vi med oss flera paket hem. Det finns många godisråttor i denna familj som kan tänkas offra sig på en kola eller två.

Bredvid kokosnötsgodistillverkningen (ord som ger många Alphapet-poäng!) ligger en liten frukt- och grönsaksmarknad.

Här blir vi bjudna på jasminte och får provsmaka olika sorters frukter. Vi lär oss att vissa frukter ska ätas med salt, vissa ska ätas som de är.

7Fruktprovning Mekongfloden 87Fruktprovning Mekongfloden 67Fruktprovning Mekongfloden 97Fruktprovning Mekongfloden 197Fruktprovning Mekongfloden 12

Det är en riktigt trevlig fruktprovning även om vi hinner glömma både frukternas namn och vad som ska ätas med vad.

Sen är det äntligen dags för det vi längtat så länge efter. Anledningen till att vi bokat denna utflykt. Nämligen att åka med de små typiska båtarna genom den täta vegetationen av sötvattensmangrove.

11Båttur Mekongfloden 5

När vi kommer ner till båtarna inser vi ganska snart att detta inte kommer bli den upplevelse vi är ute efter.

Det är många människor som, likt oss, vill åka båt ut på floden och det gör att det är många små båtar som trängs i vattnet.

Vi kliver ner i den lilla båten, tilldelas varsin obligatorisk rishatt och så paddlar vi iväg. En kvinna paddlar fram och hennes son sitter längst bak och styr. I mitten sitter vi med våra rishattar på huvudet.

8Båttur Mekongfloden 15Hej hej, här sitter vi och turistar med våra rishattar på huvudet!

8Båttur Mekongfloden 298Båttur Mekongfloden 308Båttur Mekongfloden 28Båttur Mekongfloden 40

Färden genom den tunnelliknande vegetationen tar bara en halvtimme.

Båten lägger till vid en liten brygga. Vi lämnar tillbaka hattarna, ger lite dricks till kvinnan och sonen och går vidare in mot skogen.

Nu ska vi tydligen besöka en bifarm.

9Biodling Mekongfloden 39Biodling Mekongfloden 5

Vi ägnar denna bifarm lite halvhjärtat intresse. Sönerna får erbjudande om att hålla i en hållare full med bin och vi bjuds på honungste och får provsmaka godis.

9Biodling Mekongfloden 14

Detta är sista besöket för i dag och när detta är avklarat återvänder vi till den väntande bussen. Det är nu dags att åka tillbaka till Ho Chi Minh City och hotellet.

Denna dag har varit över förväntan. Trots att vi egentligen inte fick den utflykt vi bokat från början, förutom båtturen på Mekongfloden.

Vi fick i själva verket så mycket mer.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s