Sydostasien – en reseberättelse (del 1): Bangkok

6Bangkok 3

Dag 1: Mot Bangkok via Düsseldorf och Abu Dhabi

Det blir en kort natt innan avfärd. Kl 1 ringer väckarklockan och det är dags att kliva upp. Det är -11 grader när vi kör mot flygplatsen i Köpenhamn. Det ska ta oss drygt 29 timmar innan vi kan krypa ner i en säng igen. Men först ska vi flyga och vänta en massa.

Vi landar på morgonen i ett varmt och fuktigt Bangkok.

Allt går som smort på flygplatsen. Våra två borttappade väskor verkar ha hittat hem, för det är fyra väskor som troget rullar ut på bandet. Vår förbokade transfer möter upp oss och sen bär det i väg i en rasande fart längs Bangkoks vältrafikerade gator.

En timme senare är vi framme i distriktet Bang Rak och vårt hotell iSanook Residence, som ska bli vårt hem de kommande två nätterna.

Vi får våra rum och somnar direkt.

3Bangrak 26

Vi ger oss 3 timmars sömn innan vi motvilligt stiger upp.

Vi tar hotellets gratistaxi till shoppingmallen MBK på Siam Square. Vi behöver komplettera sommargarderoben till de snabbväxande ungdomarna. Utbudet av just sommarkläder är ju inte så stort i Sverige vid denna årstiden.

1Siam Square 2

Vi shoppar det vi ska och mer därtill, äter lunch och tar sen en taxi tillbaka till hotellet.

Taxichauffören har egentligen inte den blekaste aning om var vårt hotell ligger, det förstår vi efter ett tag. Han får fråga sig fram fler gånger. När vi till slut kommer fram till hotellet är hans förvåning lika stor som vår.

4Hotell 102

Dag 2: Båttur, Wat Pho & Wat Arun

Tanken är att vakna riktigt tidigt, vara först på plats vid frukosten och sen ge oss i kast med Bangkoks sevärdheter innan trycket blir för stort.

Klockan 7.30 vaknar vi ytterst motvilligt av mobilens väckningssignal. Inte kan det väl vara dags att stiga upp redan? Tänker somna om, men kommer snart på andra tankar. Motvilligt kliver sjusovarsönerna upp och snart är vi på väg till takterassen för en välsmakande frukost.

Via hotellet har vi beställt en båttur längs klongerna på Chao Phraya och det är upphämtning klockan 11. Innan dess vill vi hinna med en promenad i närområdet.

3Bangrak 133Bangrak 8

Klockan 11 får vi meddelande om att båtturen får vänta en timme, vattnet i kanalerna är ännu inte tillräckligt högt.

Vi ser denna ofrivilliga extratid till en chans att utforska poolen. Det blir bara ett snabbt dopp, vattnet är iskallt. Lite tid i solstolen hinner vi också med innan timmen har gått och vi blir upphämtade för vidare färd ner till piren.

Chao Phraya

Vi har hyrt en egen båt som ska ta oss genom kanalerna.

Vi ska få se vardagslivet och även en flytande marknad har vi blivit lovade. Och mycket riktigt kommer snart en dam paddlande i en liten båt full av varor.

4Bangkok 22

Det är ju inte riktigt det här vi har i tankarna när vi först hör talas om den flytande marknaden. Utbudet är inget som lockar oss, men vi köper en läsk av henne.

Vi åker sen vidare genom de små kanalerna.

4Bangkok 924Bangkok 344Bangkok 484Bangkok 944Bangkok 1154Bangkok 119

Det är en mycket trevlig båttur. Vi ser hus och människor och även en och annan varan som ligger och solar sig på stenmurarna vi åker förbi.

En och en halv timme senare blir vi avlämnade vid det buddistiska templet Wat Arun.

Wat Arun

Wat Arun, eller Gryningstemplet, är för dagen täckt av byggnadsställningar och vår tänkta promenad upp till tornet kommer inte att bli av, trappan upp är avstängd.

4Bangkok 125Wat Arun

5Wat Arun 2

Vi går ett varv på tempelområdet. Templet som från båten sett så grått ut visar sig på nära håll vara täckt med små färgglada keramikplattor.

Det är dessa keramikplattor som nu håller på att renoveras och bytas ut.

5Wat Arun 455Wat Arun 515Wat Arun 345Wat Arun 215Wat Arun 535Wat Arun 715Wat Arun 7

När vi tittat färdigt på tempel, statyer och keramikplattor tar vi båten över till andra sidan floden. En resa som kostar 5 bath/person.

6Bangkok 5

När vi kommer av båten går vi tvärsöver gatan till det buddistiska templet Wat Pho.

Wat Pho och Reclining Buddha

Wat Pho är ett av Thailands äldsta tempel. Tempelkomplexet består av flera olika tempel och är indelat i två olika områden. Som besökare kan man endast besöka det ena området. Det andra är avsett för munkarna som bor och utbildar sig där.

7Wat Pho 46Phra Maha Chedi Si Rajakarn

Ett av templen, Viharn Phranorn, innehåller den jättelika liggande Buddhan, the Reclining Buddha. En titt på denna gigant är ett måste vid ett besök har vi fått veta.

Så vi bestämmer oss för att börjar vårt besök här.

7Wat Pho 27

Sönerna väljer att stanna utanför och ”vakta våra väskor” medan vi går in och tittar på den liggande Buddhan.

Här inne är det väldigt mycket människor. Vi är inte mycket för att trängas, vi går därför snabbt varvet runt Buddhan innan vi går tillbaka till de väntande sönerna utanför.

7Wat Pho 157Wat Pho 25

Vi tillbringar en stund på tempelområdet. Tittar på tempel och tar det lugnt i skuggan under ett träd.

7Wat Pho 607Wat Pho 697Wat Pho 78Sala Karn Parien

7Wat Pho 61Phra Mondop

När vi känner oss klara med tempelbesöket vi tar en tuktuk till Khao San Road. Dagens sista punkt på must-do-listan.

Khao San Road

Vad vi har tänkt att göra här vet vi inte riktigt. Det är bara en plats som kommer upp varje gång vi läser något om Bangkok och som vi därför känner att vi helt enkelt måste besöka när vi är här.

9Khaosan Road 59Khaosan Road 6

Vi strosar gatan upp och ner. Köper glass som serveras i kokosnötter och mango som äts direkt från en påse. Vi tittar på människor och vi handlar ett par yogabyxor.

9Khaosan Road 9

Ganska snart känner vi oss klara med besöket och tar en tuktuk tillbaka till hotellet.

Vi trycker ihop oss alla fyra i den lilla tuktuken. 200 bath kostar färden och vi blir lite fundersamma. I går betalade vi 80 bath för en taxi. Sträckan känns som ungefär densamma. Inte kan vi väl ha blivit lurade?

9Khaosan Road 28

Efter en prisvärd och välbehövlig thaimassage tvärsöver gatan blir det kvällsmat i skymningen på takterassen.

Pad Thai till huvudrätt och iSanook Pancakes till efterrätt. Det är fortfarande varmt ute och frangipaniträdet vi sitter under ger emellanåt ifrån sig små pustar av underbar doft. Nedanför hörs bruset från storstaden.

Det är sällan vi varit så nöjda med att bo på ett hotell mitt inne i en storstad. Men här skulle vi definitivt kunna tänka oss att bo igen.

I morgon lämnar vi Thailand och åker vidare mot Kambodja.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s