Costa Rica – en reseberättelse (del 3): Tamarindo

1Tamarindo 149

Dag 7: Monteverde till Tamarindo

Tidigt på morgonen väcks vi av fågelkvitter och några rejält hårda dunsar på taket. Flyger upp ur sängen och tittar ut genom fönstret. På räcket sitter en spindelapa och stirrar tillbaka. När kameran plockas fram försvinner den snabbt upp på taket igen och ut bland grenarna.

3Monteverde 15

Det är förflyttningsdags igen. Vi har återigen förbokat en transfer som ska ta oss ända ner till havet och Tamarindo. Värme, here we come!

Transporten tar drygt tre timmar. Samma skumpiga väg ner, men vilken utsikt! Vår chaufför stannar var och varannan meter för att vi ska kunna hoppa ur bilen och fotografera vyerna.

Tamarindo

Klockan 13 landar vi i den lilla surfstaden Tamarindo. Det är varmt, stökigt och fullt med människor och bilar överallt. En rejäl kontrast mot det vi precis lämnat i Monteverde. Men vi gillar det vi ser. Vi är trötta på att frysa.

Vi checkar in oss på Hotel Nahua, där vi ska tillbringa fem härliga, avkopplande nätter. De här sista dagarna i Costa Rica har vi nämligen tänkt dra nere lite på tempot. Men bara lite.

2Hotell Nahua, Tamarindo 292Hotell Nahua, Tamarindo 442Hotell Nahua, Tamarindo 952Hotell Nahua, Tamarindo 522Hotell Nahua, Tamarindo 49

Sönerna väljer att stanna på hotellet när vi går på upptäcktsfärd. Tamarindo består i princip av en enda gata och en lång strand. Det är surfaffärer och surfbrädor vart vi än vänder oss.

1Tamarindo 41Tamarindo 91Tamarindo 81Tamarindo 701Tamarindo 11

Det är för en gång skull stekande hett ute och vi orkar inte många meter innan vi drar oss ner mot den nästintill folktomma stranden. Förutom ett rejält knip i tån av en argsint krabba är det ljuvligt att gå där barfota längs strandkanten.

1Tamarindo 441Tamarindo 161Tamarindo 421Tamarindo 64

Resten av dagen tar vi det lugnt. Varvar ner. Pura vida! Det blir pooldopp varvat med vila i vår fina trädgård.

Dag 8: Tamarindo

Morgonen efter vaknar vi i gryningen av ett högljutt grymtande och stånkande. Tanken går direkt till en flock vildsvin. Men knappast här i Costa Rica. Det visar sig istället vara en rejäl flock med vrålapor som intagit hotellområdet

2Hotell Nahua, Tamarindo 602Hotell Nahua, Tamarindo 842Hotell Nahua, Tamarindo 632Hotell Nahua, Tamarindo 89

Vi ägnar även denna dag åt välbehövligt slappande på hotellet. En och annan promenad längs den lilla shoppinggatan och stranden hinner vi också med innan det blir kväll och dags för vår efterlängtade utflykt till Playa Grande.

Läs mer om denna här: Playa Grande – Sköldpaddstur

Dag 9: Nicaragua

Nästa dag är vigd åt ett besök i grannlandet Nicaragua.

Läs om dagen här: Masaya och Granada

1Tamarindo 94

Dag 10: Tamarindo

Eftersom vi kom hem sent från vår utflykt till Nicaragua i går blir det ingen morgonyoga i dag. Inte heller någon titt på surfarna som vi har hört är uppe tidigt på morgonen. Vi ger oss istället en välbehövlig sovmorgon. Sönerna jublar.

Dagen spenderas sen vid poolen. Lite stärkande smoothie på det danskägda kafét Nordica hinner vi också med.

1Tamarindo 89

På kvällen går vi en lång runda på stranden. Inväntar solnedgången. Nu är det fullt av människor på stranden.

1Tamarindo 1311Tamarindo 124Ja men såklart måste man ju… i solnedgång och allt!

1Tamarindo 1341Tamarindo 125

Efter att solen försvunnit ner går vi ytterligare en runda längst stranden. Vi är ute och promenerar så länge att vår tilltänkta restaurang Patagonia har hunnits fyllas upp med människor och det inte finns någon plats för oss. Det får bli Negro intill hotellet istället.

Att äta vegetariskt är inga som helst problem i Tamarindo. Eller Costa Rica heller för den delen. Aldrig förr har vi serverats så goda, smakrika och varierade vegetariska rätter. Här har man helt klart förstått att vegetariskt kan vara mer än smaklös färdigmat eller kokta morötter.

1Tamarindo 80Mums för en vegetarian!

Dag 11: Sista dagen i Tamarindo

Vi är tidigt uppe denna sista morgon i Tamarindo. Åtminstone halva familjen. Den resterande halvan trynar fortfarande i sina sängar och har inga som helst planer på att följa med ner till stranden för att titta på surfare. Att göra något så tråkigt finns inte på kartan.

Vi kommer ner till stranden precis när solens första strålar har börjat leta sig fram genom palmerna.

1Tamarindo 150

Stranden är öde. Havet likaså. Inte en surfare så långt ögat når. Och då tycker vi icke-surfare ändå att vågorna ser ovanligt surfvänliga ut.

1Tamarindo 1571Tamarindo 1631Tamarindo 158Hallå surfare! Var är ni?

Efter strandpromenaden strosar vi vidare längs gatorna i Tamarindo. Köper en färsk kokosnöt från gatuförsäljaren och funderar en stund på om vi ska spendera pengar på en tidig yogalektion på Shanti Yoga eller om vi ska unna oss en utefrukost på hotellets bodega. Det senare vinner överlägset. Till sönernas stora glädje.

1Tamarindo 1461Tamarindo 741Tamarindo 164

Inte heller denna sista dag gör vi många knop. Vi känner oss klara med Tamarindo. Vi har helt klart gillat det vi sett och upplevt och avkopplingen är total. Vi hade gärna åkt vidare. Sett mer. Upplevt mer. Vi känner oss på inga sätt färdiga med Costa Rica. Men semesterdagarna är slut och sönerna längtar tillbaka till vardagslivet där hemma.

I morgon tar vår förbokade transfer oss hela vägen ner till Alajuela igen. Där ska vi bo en natt bredvid flygplatsen innan vi påbörjar vår färd hemåt.

1Tamarindo 61Det här var allt vi såg i surfväg. Så frågan kvarstår, när surfas det här egentligen?

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s