Kust till kustleden etapp 1, Sölvesborg – Grundsjön

DSC_0108

Det är första helgen i maj och precis som de senaste två åren är det årspremiär för vandring på Skåneleden.

Denna gång är det Kust till kustleden som ska vandras.

Totalt 37 mil genom skog och mark. Eftersom denna led är den längsta av Skåneledens fem delleder räknar vi med att det kommer att ta nästan två år att vandra hela leden fram och tillbaka. Målgång kommer således inte att ske förrän nästa höst.

DSC_1021Sölvesborg

Sölvesborg

Vi börjar tidigt, redan klockan 8.30 är vi på väg. Med oss som vandringssällskap denna första vandringsdag har vi dottern och hennes kompis. Och hunden förstås.

Vandringsleden startar nere vid tågstationen i Sölvesborg och det är inga som helst problem att hitta, åtminstone inte i början. Men vi hinner inte långt innan vi missar en orange skylt och får vända tillbaka.

När vi kommer upp till torget pekar skylten åt fel håll. Vi irrar runt ett tag och letar efter orange markeringar, går till och med tillbaka för att se om vi sett rätt. Och jo, skylten pekar tvärsöver torget. Till sist får vi fråga oss fram. Det visar sig att någon förmodligen vridit till skylten, vi ska inte alls åt det hållet som skylten pekar mot.

DSC_0013

Efter någon kilometer vandrar vi äntligen ut ur stan.

Det är en vacker vandring när vi väl korsat E 22:an och kommit in i bokskogen. Solen strålar och det är varmt och skönt. Vi kunde inte önskat oss en bättre, första vandringsdag.

Ryssberget

Det bär uppför de första kilometerna. När vi kommer upp på toppen stannar vi till en stund och tittar på utsikten.

Det ska nog sägas med en gång. Vi är lite bortskämda med vackra utsikter efter förra årets vandring genom Söderåsens Nationalpark. Med det sagt så kan vi inte påstå att denna utsikt gör något större intryck.

DSC_0016

Bokskog och granskog avlöser varandra under vandringen.

Det är en vacker vandring, det är det absolut. Men den är faktiskt lite tråkig. Kilometer efter kilometer med samma omgivning. Det finns liksom inget direkt som bryter av och fångar uppmärksamheten efter ett tag.

DSC_0035DSC_0043DSC_0048

Grundsjön

Efter nästan fyra timmar kommer vi fram till etappens slutmål Grundsjön. Här äter vi lunch på en brygga med utsikt över den lilla sjön.

DSC_0049DSC_0057

Sen bär det iväg tillbaka mot Sölvesborg.

DSC_0073DSC_0095DSC_0078

När vi åter vandrar in i staden och kommer ner till havet blir det varsin mjukglass som belöning för dagens långa vandring.

Vi är trötta och benen värker. Att vandra så här långt en första vandringsdag som denna är kanske inte optimalt, men vi är väldigt nöjda att vi har gjort det.

När vi når bilen har vi gått exakt 30 km. Totalt har det tagit oss nästan 7 timmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s