Kust till kustleden etapp 13, Bjärabygget – Koarp

DSC_1602

Det är dags att vandra ännu en etapp av Kust till kustleden. Den sista vandringen nu på ett par veckor eftersom vi åker till Grönland nästa vecka.

Etappen är 16,4 km lång och egentligen är tanken från början att bryta av denna och spara resten till nästa gång. Men vi känner oss fortfarande lite kaxiga efter förra veckans vandringsrekord och bestämmer oss nu för att vandra hela etappen i ett svep.

Kunde vi vandra så långt förra veckan i 25 graders värme, borde det rimligtvis funka nu i lite svalare väder.

DSC_1416

Vi lämnar dock hunden hemma även denna gång. Inte heller verkar det finnas något sug hos ungdomarna att följa med på dagens vandring.

Vi parkerar en bit från vindskyddet i Bjärebygget.

Vandringssuget är inte så där jättestort när vi kliver ur bilen. Regnet öser ner. Det regn som enligt väderleksrapporten inte skulle komma förrän framemot eftermiddagen. När vi nästan vandrat färdigt tänkte vi. Så därför har vi bara tagit med varsin tunn regnjacka och inget mer.

Men har vi nu kört så här långt är det bara att bita ihop och börja vandra.

DSC_1592

När vi kommer fram till vindskyddet upphör regnet till vår stora glädje. En glädje som i och för sig ska visa sig bli kortvarig, men under vår vandring genom blåbärsriset i Stora Ömosse håller vi oss i alla fall torra och glada.

DSC_1597

När vi sen någon kilometer senare vandrar in i Lemmeshult börjar det nämligen regna igen.

DSC_1599

Regnet öser ner och vi är snart alldeles genomblöta, trots både regnponcho och jacka. Vi ser därför inte så mycket av omgivningen de följande kilometerna. Inte mer än att det är breda grusvägar vi vandrar på.

DSC_1601DSC_1611DSC_1616DSC_1619

Efter en halvmil lämnar vi grusvägarna och ger oss in på naturstigar i skogen. Det bär både brant uppför och nerför när vi passerar de stora stenblocken vid Snibe Stue.

Här hade vi gärna stannat en längre stund, kanske till och mer tagit en fika, men tanken på att slå oss ner någonstans i regnet känns inte så lockande.

Så vi fortsätter vår vandring genom skogen.

DSC_1620Snibe Stue

DSC_1622

Leden tar oss sen vidare in i Björåsa-Bälinge naturreservat och ut på heden.

Det är ett riktigt vackert landskap med enbuskar och ormbunkar, men vi ger oss inte tid till att njuta av omgivningen. Det regnar för mycket. Vi bestämmer oss i stället för att ta det på tillbakavägen. Nu har nämligen väderleksrapporten lovat att solen ska titta fram efter lunch.

Det längtar vi efter!

DSC_1625DSC_1631Gör som vi! Ställ er under ett träd och vänta ut regnet!

Vi fortsätter sen vår vandring längs grusvägar inne i skogen. Efter nästan en mils vandring slutar det äntligen att regna.

DSC_1634DSC_1635DSC_1636DSC_1638

När vi kommer ut ur skogen och korsar vägen vid Stavershult spricker molnen upp och solen skymtar fram.

DSC_1645DSC_1648DSC_1652DSC_1657DSC_1659DSC_1668DSC_1675

Sista kilometerna till vindskyddet i Koarp går nästan uteslutande på asfaltsvägar.

DSC_1677DSC_1680

Vi äter vår medhavda lunch i vindskyddet och försöker passa på att torka våra kläder och skor så gott det går innan det är dags att påbörja vår vandring tillbaka.

DSC_1686Vindskyddet i Koarp

DSC_1692

Vi håller ett riktigt raskt tempo på tillbakavägen. Trots att det nu är riktigt vackert väder och vi är torra, nöjda och glada. Men kanske, kanske hinner vi inom Gotteboet i Örkelljunga innan de stänger klockan 18. Så vi kan belöna oss med lite godis efter dagens strapats.

Det är i alla fall värt ett försök.

DSC_1703DSC_1705DSC_1711Heden i Björåsa-Bälinge naturreservat på tillbakavägen

DSC_1710

Klockan är prick 17.30 när vi vandrar tillbaka in mot vindskyddet i Bjärabygget.

DSC_1737

Dagens vandring slutar på 33 km och tar oss 8 timmar.

DSC_1741

Det är en riktigt fin etapp. Framför allt nu i juni när alla sommarblommor lyser vid vägkanten. Etappen går långa sträckor på lättvandrade grus- och asfaltsvägar. Dock passeras det på sina ställen flera branta upp- och nerförsbackar, framför allt inne i skogen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s