Kust till kustleden etapp 16, Båstad – Hovs Hallar

DSC_0066

Det märks att vi har saknat vår Skåneledsvandring för trots att det bara har gått fyra dagar sen sist står vi nu åter vid skylten vid vindskyddet i Båstad – redo för att ta oss an etapp 16 mot Hovs Hallar.

Etappen är utmärkt som utmanande så någon 3-mila-vandring är det förstås inte tal om, men en bra bit av etappen hoppas vi kunna avverka under dagen. Resterande kilometer är tanken att vi ska vandra i samband med nästa etapp.

DSC_0029

Den inledande vandringen går på väl asfalterade vägar i små villakvarter, förbi tennisbanor och ner mot ån.

DSC_0038DSC_0042

Leden tar oss snart ner mot havet och vandringen fortsätter längs den breda strandpromenaden.

Världsläget till trots, vi är många som är ute och promenerar i det vackra aprilvädret, men leden är bred och det är enkelt att hålla det rekommenderade två-meters-avståndet.

DSC_0048DSC_0049DSC_0050DSC_0052DSC_0059

Efter ett par kilometer kommer vi fram till hamnen i Båstad. Hade det varit sommar och andra tider hade vi förstås belönat oss med varsin glass i någon av de små kaféerna, men nu är det bara att fortsätta vidare längs strandpromenaden.

DSC_0064DSC_0069Kallbadhuset i Båstad

DSC_0163

Lite fundersamma blir vi där vi vandrar fram längs havet, kilometer efter kilometer. Det här skulle ju vara en utmanande etapp? Nu är det ju bara vandring på breda stigar och det bär varken uppför eller nerför. Men kanske blir det mer utmanande längre fram?

DSC_0072DSC_0076DSC_0093DSC_0080DSC_0082

Efter en dryg timmes vandring slår vi oss ner på varsin sten vid havet. Plockar fram lite fika och sitter sen en stund och njuter av ljudet av vågorna som slår in mot stenarna. Livet är trots omständigheterna ganska gott trots allt.

DSC_0089

Vi fortsätter sen vår vandring och efter en dryg halvmil svänger leden ut på en landsväg som tar oss förbi Norrvikens Trädgårdar.

DSC_0098

En lång backe ligger nu framför oss innan leden svänger in mot skogen.

Vi förstår att det är denna del av etappen som klassas som utmanande för leden fortsätter nu vidare på naturstigar som leder brant uppför.

DSC_0102DSC_0097DSC_0105DSC_0119

Det bär uppför ytterligare någon kilometer innan leden planar ut och vi kommer ut i Englandsdals naturreservat, ett öppet landskap med en fin utsikt över Laholmsbukten.

DSC_0124

Vi vandrar vidare över ängar och genom ännu en skog innan vi åter kommer ut på en liten landsväg.

DSC_0129

Vandringen fortsätter förbi fält och gårdar.

DSC_0133DSC_0138DSC_0143

Strax innan Knösen har vi passerat 12,5 km och när vi hittar en liten glänta att äta vår medhavda lunch på bestämmer vi oss för att här sätta stopp för vidare vandring.

Eftersom vi nästa gång kommer att utgå från Torekov och vandra från ”fel håll”, spelar det ingen roll om det går att parkera här eller inte.

DSC_0150Dagens ändhållplats

DSC_0147Utsikt från vårt lunchställe

DSC_0148

När vi ätit beger vi oss tillbaka samma väg som vi kom.

Våra nu ganska trötta vandringsfötter upptäcker förstås en del uppförsbackar på tillbakavägen, backar som vi inte alls uppfattat som nerförsbackar på hitvägen. Men mest bär det nerför så vandringen tillbaka till Båstad går i ganska rask takt.

Klockan är bara strax efter 16 när vi hoppar in i bilen för hemfärd, vilket ger oss en vandring på 25 kilometer på 6 timmar.

DSC_0160

Denna del av etapp 16 seglar direkt upp på vår topplista över vandringar på Kust till kustleden. Detta trots att det än så länge bara är i början av april. Men det är en etapp som bjuder på varierad vandring förbi tätort, strand, hav, skog, ängar och små gårdar. En variation som vi verkligen gillar.

Vi har svårt att se att de sista tre kilometerna på etappen ska göra oss besvikna.

En vecka senare

I dag är det dags att avsluta etappen och vi börjar vår vandring från Torekov. Det tar således ett par timmar innan vi kommer fram till den lilla gläntan vid åkern där vi avslutade vandringen förra veckan.

Från gläntan går leden en kort bit längs en grusväg innan den svänger ut på asfaltsvägen förbi en stor gård. Vi gissar att de som bor där inte är så förtjust i vandrare. Var och varannan meter står det tydliga hemmaskrivna skyltar om att parkering är förbjuden.

Vilken tur att vi valde att vandra från andra hållet i dag.

DSC_0058DSC_0063

Vid gården svänger leden in mot skogen och nu bär det brant uppför hela vägen upp till Knösen, en av Skånes högsta punkter.

Här fanns det tidigare ett vindskydd, men det är nu rivet och etappen avslutas därför numera vid Hovs Hallar.

DSC_0069DSC_0073DSC_0080Knösen

Vi är inte ensamma uppe på toppen så vi väljer att äta vår medhavda lunch en bit ifrån den gamla grillplatsen. Men vi har fortfarande tillgång till den fina utsikten över Laholmsbukten så vi stannar en stund och njuter av mat, sol och utsikt.

När vi till sist förmår oss att vandra vidare fortsätter leden in i skogen och det bär nerför igen.

DSC_0083

Det verkar vara många som vill till Knösen denna påskdag. Flera gånger får vi hoppa åt sidan för stora sällskap som vill fram. Det verkar onekligen vara en populär plats. I vanliga fall brukar vi tycka att det är trevligt att möta människor på våra vandringar, men så här i virustider känns det inte lika härligt faktiskt. Inte när det blir så trångt att man knappt kan mötas.

DSC_0094

De sista kilometerna mot Hovs Hallar går uppe på kanten längs kusten

Det här är en sträcka vi verkligen gillar. Det är en tät skog av mossa, enar och buskar på ena sidan och på andra sidan stupar det rakt ner till havet.

DSC_0095DSC_0102DSC_0109DSC_0044DSC_0116Mot Hovs Hallar

När vi kommer fram till etappens slutmål vid parkeringsplatsen i Hovs Hallar väljer vi att direkt fortsätta vår vandring mot Torekov.

Vi är inte så sugna på att fika bland alla andra påsklovsfirare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s