Kust till kustleden etapp 17, Hovs Hallar – Torekov

DSC_0032

En solig långfredag som denna kan ju inte bara passera utan lite Kust till kustledsvandring på Bjärehalvön. Det gäller att passa på för vem vet hur vädret kommer bli längre fram i vår.

Vi parkerar nere vid hamnen i Torekov.

Denna etapp kommer vi att börja vandra från ”fel håll”, men eftersom vi ändå kommer vandra den fram och tillbaka spelar det inte så stor roll. Vi kommer dessutom vandra ända fram till området runt Knösen, där vi avslutade vår vandring förra veckan på etapp 16, innan vi vänder tillbaka.

DSC_0124

Etappen börjar annars på parkeringen vid Hovs Hallar. En parkering som nästan är fullsatt redan när vi passerar klockan 11 på förmiddagen. Ett par timmar senare när vi är tillbaka för att påbörja etappen från ”rätt håll” mot Torekov är det om möjligt ännu fler bilar.

Inte för att vi på något sätt har trott oss vara ensamma om vandring en solig påskdag som denna, men vi blir milt sagt överraskade av mängden människor som vi möter denna dag.

Vi är glada över att vi inte vandrar här sommartid.

DSC_0131

DSC_0133

Vandringen från Hovs Hallar går på breda naturstigar längs kusten.

DSC_0130

Hovs Hallar ligger i Bjärehalvöns naturreservat och omgivningen består till stor del av klappersten och klippor, men vi passerar även över ängar och små porlande bäckar.

DSC_0135DSC_0140

Efter ett par kilometer passerar vi de färgglada badhytterna i Norrebro Hamn innan leden tar oss vidare längs Ingeltorp Strand.

DSC_0027DSC_0033Söta badhytter vid Norrebro Hamn

DSC_0144DSC_0145DSC_0153DSC_0162

Det är enkel vandring, även när vi passerar det som kallas Gröthögarna, ett gravfält med åtta gravrösen på rad.

DSC_0168Gröthögarna

DSC_0181DSC_0173DSC_0171

Trots att leden går längs kusten är det varierad vandring över strandängar och förbi små sjöar.

DSC_0186DSC_0191DSC_0197DSC_0198

Vi möter djur av alla de slag under vår vandring.

Högljudda fåglar, närgångna får och såklart som alltid nu på vår Skåneledsvandring… en orm. Denna gång hinner jag dock bli förvarnad av ett par framför oss och när jag väl försiktigt vågat mig fram är huggormen på väg in i ett buskage.

DSC_0194Ett nära-djur-besök helt i min smak…

Nu är jag ännu mer noga med var jag sätter fötterna. Men resten av vandringen in till vindskyddet i Torekov fortlöper utan några ytterligare ormmöten.

DSC_0216DSC_0221DSC_0227Vindskyddet i Torekov

Tanken från början var att belöna oss med något gott från havet när vi kom så här långt på vår Kust- till kustledsvandring, men när vi kommer tillbaka till hamnen är det alldeles för mycket människor i den lilla hamnen för att vi ska känna oss trygga så här i virustider.

Det får helt enkelt bli en annan gång.

DSC_0229Hallands Väderö i bakgrunden

Dagens vandring slutar på 24 km (8 km av dessa tillhör etapp 16) och tar oss 7 timmar. Då har vi tagit det riktigt lugnt, för det här är en etapp som inte bör hastas igenom.

Hit är det mycket möjligt att vi kommer igen. Om inte annat för att ta båten över till Hallands Väderö, en ö vi faktiskt aldrig har besökt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s