Nord till sydleden etapp 12, Höghult – Krankesjön

DSC_1169

Februari fortsätter att leverera sol och varma vårtemperaturer så vi ägnar även denna lördag åt Skåneledsvandring.

Eftersom det inte finns någon möjlighet att parkera vid vindskyddet i Höghult eller någonstans i dess omgivning har vi inget annat val än att börja bakifrån när nu denna etapp ska vandras. I och för sig spelar det inte så stor roll eftersom vi vandrar etapperna både fram och tillbaka, men det är alltid trevligt att fortsätta där vi avslutade sist.

Så tidig morgon beger vi oss ner mot Krankesjön utan att riktigt veta var dagens etapp slutar (eller i vårt fall börjar). Allt vi vet är att fågeltornet vid sjön verkar vara en bra utgångspunkt för att hitta Skåneleden.

Vi hittar en parkering. Vi hittar ett fågeltorn. Kruxet är bara att det inte är rätt fågeltorn. Här finns ingen Skåneled, men däremot en karta som talar om för oss att rätt fågeltorn finns på andra sidan sjön. Detta ger oss tre kilometer extra vandring och det innan vi ens påbörjat dagens etapp.

Humöret är väl nu inte helt på topp, men det är i alla fall en riktigt fin morgon.

DSC_1099Vid Almens fågeltorn

Dottern som redan meddelat att hon inte tänker följa med på dagens etapp utan i stället vandra leden runt Krankesjön stannar kvar med hunden och börjar således sin dag alldeles ensam uppe i Almens fågeltorn. Utan en annan människa i sikte.

En lyx vi inte får ånjuta när vi slutligen kommer fram till rätt fågeltorn utanför Silvåkra. För här är det redan full kommers vid både parkering och vindskydd trots att klockan bara är 9.30.

Att få plats i ett vindskydd är numera lika svårt som att vinna på lotto.

DSC_1118

Vi ger oss snabbt i väg mot vindskyddet i Höghult för att sen kunna vandra dagens etapp från ”rätt håll”.

Ett par timmar senare är vi framme vid vindskyddet som inte heller i dag lockar, trots det fina vårvädret. Vi som redan ätit vår matsäck vänder därför direkt tillbaka mot Krankesjön.

DSC_1194

Även om vi muttrat en del över markägaren som inte vill ha någon biltrafik på sin väg utanför vindskyddet kan vi till viss del förstå denne. Vägen är smal och lerig. Fast vi kan ändå inte låta bli att tycka att den nog hade den tålt en och annan bil.

DSC_1198

Lite snö ligger fortfarande kvar längs åkrarna, annars är det betydligt torrare vandring nu än förra veckan. För att inte tala om att denna etapp bjuder på betydligt trevligare omgivningar (och väder förstås).

Små skogar, porlande bäckar och fält passeras längs vägen mot Harlösa. Till och med ett slott kommer i vår väg under dagens vandring.

Hjularöds Slott är visserligen inte öppet för allmänheten, men en titt från vägkanten tar vi oss tid till. Det var här utomhusscenerna för Mysteriet på Greveholm spelades in år 1996.

DSC_1200DSC_1201DSC_1206DSC_1207DSC_1209DSC_1211Hjularöds Slott

DSC_1220DSC_1223DSC_1232Stenvalvsbron utanför Hjularöd

DSC_1234

Efter Hjularöd fortsätter leden över beteshagar genom Harlösabäckens dalgång.

Det är en ganska svårvandrad sträcka då hagarna nu är alldeles söndertrampade, blöta, halvfrusna och leriga. Och eftersom vi vandrade genom hagarna på vägen hit och således redan har sett omgivningen ger vi ganska snart upp och tar den alternativa vägen uppe vid landsvägen i stället.

DSC_1236DSC_1175DSC_1170DSC_1243DSC_1244

Den asfalterade vägen tar oss sen vidare in mot Harlösa, förbi kyrkan och fattighuset från 1800-talet.

Mittemot kyrkan finns en större utkiksplats över Harlösa och omgivande sjöar. Eftersom vi redan tillbringat tid här på hitvägen passerar vi nu bara förbi. Det efter att vi tillbringat en stund med att fotografera vintergäcken som lyser som gula solar längs vägkanten.

DSC_1250DSC_1253DSC_1259Vårtecken!

DSC_1264DSC_1267Fattighuset vid kyrkan i Harlösa

DSC_1268DSC_1156

Leden fortsätter sen genom Harlösa och vidare längs den gamla banvallen bort mot den gamla järnvägsbron.

DSC_1276DSC_1279DSC_1286DSC_1288DSC_1294DSC_1297DSC_1295DSC_1127

De sista kilometerna till Krankesjön går uteslutande på grusvägar.

Fågelkvitter ackompanieras av skarpa smällar från militärfältet bredvid leden. Vår tidigare undran om det fortfarande finns någon militär aktivitet i området är därmed besvarad.

DSC_0002DSC_1104

Framme vid vindskydden är det om möjligt ännu fler människor än i morse. Bilar står parkerade i långa rader längs vägkanten, trots tydliga skyltar om förbjuden biltrafik. Vi som planerat att besöka fågeltornet tänker genast om. Det får bli nästa gång. Då tidigt på morgonen innan någon annan än fågelskådare hittat dit. När det är tyst och lugnt.

Vi hittar dotter och hund på en filt bredvid bilen, båda nöjda med sina nästan två varv runt Krankesjön. En runda vi blir sugna på att vandra någon gång i framtiden. När hela Skåneleden är gjord. Så inte de närmaste åren med andra ord.

Dagens vandring slutar på 22 km och tar oss 5 timmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s