Tyresta Nationalpark – Bylsjöslingan

När vi nu spenderar påsken i Stockholm är det förstås självklart att vi ska besöka en av Stockholms två nationalparker. Det är ju därför vi är här. För att besöka världsarv och nationalparker.

Valet faller på Tyrestad Nationalpark. För att den ligger närmast vårt hotell. För att den är enklast att ta sig till. Och för att nationalparken ser ut att bjuda på riktigt fin gammal urskog, sådan skog som vi gillar allra mest.

Tyrestad Nationalpark blir den 14:e svenska nationalpark som vi besöker.

DSC_0104

Väderleksrapporten lovar strålande sol hela dagen och vi misstänker att nationalparken är ett populärt tillhåll för friluftstörstande stockholmare. Så vi är tidigt på plats. Strax innan klockan 8 rullar vi in på parkeringen vid huvudentrén i Tyresta by.

Precis som vi hoppats verkar det inte vara så många som ännu hunnit hit.

DSC_0107

Vi gör först ett besök vid naturum innan vi börjar vår vandring. Naturum visar sig dock vara stängt på grund av pandemin. Som det mesta nu för tiden. Men vissa delar av naturum verkar flytta utomhus lite senare under dagen.

DSC_0101

Vi lämnar naturum och fortsätter ner mot vandringsledernas början.

Valet av led denna dag faller på den sex kilometer långa Bylsjöslingan, en av områdets äldsta leder. Här utlovas förutom vandring i mörk granskog även sjöar och mossar.

Första delen av slingan följer Barnvagnsslingan, så det är enkel vandring på breda stigar genom skogen.

Solen skiner, fåglarna kvittrar och livet känns ändå ganska gott trots allt. Det är lugnt och skönt och vi möter inte så många andra människor längs vägen.

Vi passerar en bro och stannar en stund för att titta på utsikten över mossen innan vi fortsätter vidare till Bylsjön.

Vid sjön stannar vi till en stund. Sätter oss på varsin sten i solen och njuter av utsikten.

Bylsjön
Bylsjön

Vi fortsätter sen åter in i granskogen där träden är klädda från topp till tå av mossa och lavar. Underlaget består nu mest av rötter och stenar, men det är ändå lätt att ta sig fram.

Sista delen av slingan går genom Tyresta by.

Här finns grillplatser, betande hästar och en liten lanthandel. Och en hel del människor. Precis som vi gissat är parkeringen nu full och det är fullt av människor överallt.

Men det gör inget, vi är färdiga med Tyresta Nationalpark för denna gång.

DSC_0211
Tyresta by

Kanske kommer vi tillbaka. Man vet aldrig om vi befinner oss i krokarna någon gång i framtiden. Och då kan vi definitivt tänka oss att utforska mer av nationalparken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s