Skogskyrkogården, Stockholm

När vi nu tillbringar påskhelgen i Stockholm passar vi förstås på att beta av listan över de svenska världsarv vi har kvar att besöka.

Först ut denna helg är Skogskyrkogården, kyrkogården som blev upptagen på världsarvslistan med motiveringen:

Skogskyrkogården, skapad av Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz mellan 1914 och 1940, är ett framstående exempel på hur arkitektur och ett gestaltat kulturlandskap från vårt århundrade sammansmälts till en kyrkogård. Denna skapelse har haft stort inflytande på utformningen av begravningsplatser i hela världen

Alltså, jag vet inte jag. Kyrkogårdar gör väl sig inte riktigt som turistattraktion, om de inte är flera hundra år gamla vill säga. Men Skogskyrkogården är en kyrkogård som är i fullt bruk. Hade kyrkogården inte varit ett av våra svenska världsarv hade vi inte besökt platsen.

Men nu står vi här på parkeringen denna kväll, omgivna av träd och gravar (och mörka regnmoln).

Vi bestämmer oss för att börja med ett besök vid Skogskrematoriet och dess tre kapell; Trons, Hoppets och Det Heliga Korsets.

Trons, Hoppets och Det Heliga Korsets Kapell

Vi går vidare snart till Almlunden, en meditationskulle en bit från krematoriet.

Det måste sägas, Skogskyrkogården är en både vacker och fridfull plats. Perfekt för en kvällspromenad när benen behöver motioneras efter en lång bilresa upp till Stockholm.

Men det är långfredag och många som besöker nära och käras gravar. Och vi vill inte störa. Vi är ju här i ett helt annat syfte. Så vi skyndar vidare längs Sju Brunnars stig.

Vi passerar förbi Uppståndelsekapellet innan vi går vidare till Visitors Centret. Här är det stängt, men om det är för att det är helg, fel säsong eller på grund av coronapandemin vet vi inte riktigt.

Uppståndelsekapellet

Vi fortsätter sen vidare längs det som kallas Kapellslingan.

Ett besök vid Skogskapellet får avsluta dagens världsarvsbesök.

Skogskapellet

Nu känner vi oss helt färdiga med kyrkogården och går tillbaka till bilen. Ett varv får räcka för oss.

Det här är inte det världsarv som hamnar högst upp på vår topplista över svenska världsarv, det måste erkännas. Vilket kanske inte är så konstigt. Det är ju trots allt en kyrkogård med allt vad det innebär.

Men Skogskyrkogården är verkligen en vacker och välplanerad kyrkogård. Så vi kan absolut förstå världsarvsmotiveringen. Även om denna typ av världsarv kanske inte riktigt är något för oss.

Men check och bock på världsarvslistan blir det i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s