Öresundsleden etapp 3, Arild – Mölle

DSC_0803

Vi inser ju att det är en galen idé redan från början. Att ge sig ut på en vandring, som dessutom klassas som utmanande, en dag när det förväntas temperaturer upp mot 30 grader är förstås ren dårskap. Så när klockan väcker oss denna lördagsmorgon, dagen efter sonens student, bestämmer vi oss för att stanna hemma.

Men så går timmarna och vi blir rastlösa. Vi vill ju vandra. Vi hade ju bestämt att vi skulle vandra denna dag, dotterns sista dag hemma för denna gång.

Så vi ändrar oss. Packar ryggsäckarna fulla med läsk och vatten, rustar oss med solkräm, svala kläder och keps och sätter oss i bilen för att köra den långa vägen till Kullen. Hunden lämnar vi förstås hemma.

Vi är inte framme i Arild förrän strax innan klockan 10 och det har redan hunnit bli riktigt varmt ute, för att inte säga hett.

DSC_0644

Dottern drar genast iväg i ett tempo vi inte mäktar med. Vi bestämmer att vi ses vid Kullens Fyr, en dryg mil senare.

DSC_0646

Dagens bidrag till vår skånska naturreservatssamling blir Kullabergs naturreservat, ett välbesökt område. Även en dag som denna. Vi är alltså inte ensamma om dårskapen visar det sig.

Det är riktigt gott om människor på leden, till och med stundtals riktigt trångt.

DSC_0656

Vi börjar med en avstickare ner mot Arilds källa, en jättegryta vid havet.

Sen fortsätter vi uppför en lång backe, en uppförsbacke som snart ska följas av många fler.

DSC_0665Arilds källa

Solen steker obarmhärtigt på oss där vi går längs fälten. Lättnaden är därför stor när leden fortsätter in i den svala lövskogen.

DSC_0668

Några uppförsbackar senare är vi framme vid Himmelstorp.

Här kan vi välja mellan två olika vägar mot Kullens Fyr, båda längs Skåneleden. Vi väljer den längsta.

En stund senare kommer vi fram till den plats som leder ner till Nimis, ett av konstnären Lars Vilks kontroversiella konstverk byggt av plankor och drivved. Och vi blir förstås sugna på ett besök. Trots att vi inte rikigt vet hur långt det är dit. Vi behöver ingen lång betänketid, klart vi ska passa på när vi är här. För vem vet om vi kommer tillbaka.

Vägen ner till Nimis är brant och svårvandrad. Här gäller det att se var man sätter fötterna så man inte halkar utför de branta klipporna. Men ner kommer vi till sist.

DSC_0686Nimis

DSC_0704

Vi stannar inte så länge. En kortare vandring inne i konstverket och en titt från ovan, sen beger vi oss uppåt igen.

Avstickaren till Nimis visar sig lägga ytterligare 2 km till dagens vandring, så när dottern sms:ar och undrar var vi är har vi fortfarande lång väg kvar till fyren.

Vi fortsätter vår vandring längs leden. Motstår varje skylt som erbjuder en genväg. Här ska vandras ordinarie led, så är det bara. Trots att det känns som att den bara består av uppförsbackar.

DSC_0725

Tacksamheten är stor att vandringen nästan uteslutande går inne i skogen. Trots det sinar vattnet i våra flaskor i en oroväckande snabb takt.

DSC_0738DSC_0746DSC_0749DSC_0754DSC_0755

När vi till sist når fram till Josefinelust hör dottern av sig igen. Hon som tagit en annan väg är nu framme vid fyren. När kan vi tänkas vara framme undrar hon nu.

Det undrar vi med för dagens vandring känns riktigt långsam. Men en halvtimme tar det nog tänker vi och har ingen aning om vad som väntar oss. Nämligen ytterligare en drös av uppförsbackar.

DSC_0759DSC_0767

När halvtimmen gått och blivit en timme tröttnar hon på att vänta på oss. Hon dyker snart upp och håller oss sällskap till fyren.

DSC_0785

Vi stannar en stund vid fyren. Fyller upp våra vattenflaskor vid Naturum och tittar på den fina utsikten. Överallt hör vi tyska, danska, engelska och kinesiska. Det märks definitivt att Sverige öppnat sina gränser igen.

DSC_0790DSC_0792DSC_0795DSC_0802

Bäst där vi går och tar igen oss vid fyren upptäcker dottern att 2020 Baguetteria, vår tilltänkta matstopp i Mölle, stänger redan klockan 16.

Vi får helt plötsligt bråttom. Klockan är 14.30 och det är en halvmil till Mölle. Är det en lika jobbig vandring dit som den vi nyss vandrat till fyren lär vi ju knappast hinna.

DSC_0813

Vi nästan småspringer till Mölle. Även om det är en och annan uppförsbacke är det tacksamt nog fler nerförsbackar denna gång.

DSC_0821DSC_0823

Vi ångar in i Mölle strax efter klockan 15.30. Ja, vi hinner tänker vi glatt. Och det gör vi ju på ett sätt, vi har ju en halvtimme tillgodo innan de stänger. Det är bara det att baguetterna är slut. Varenda en.

Vi är varma, svettiga och väldigt hungriga så vi blir faktiskt lite sura. Vad är det för ställe som har slut på precis alla baguetter. Inte heller blir humöret bättre över att höra att köket hos närliggande Brandstationen precis har stängt när vi i stället vänder oss dit. Alltså. Hamnen verkligen kryllar av människor denna eftermiddag, även turister av alla språk att döma. Det är en underbar sommardag. Lördag tillika. Och då stänger rubbet ner redan klockan 16. Det tycker vi är märkligt. För i vår värld är det sommar nu. Mer sommar än så här blir det inte.

Men en god glass i kiosken gör oss snart på bättre humör igen.

DSC_0845DSC_0846DSC_0852DSC_0857DSC_0865

Vi lämnar Mölle och ger oss iväg längs leden igen. I stället för att göra som vi brukar, dvs vandra samma väg tillbaka, väljer vi nu den 4 km långa genvägen tillbaka till Himmelstorp.

DSC_0872

Det är uteslutande skogsvandring längs denna del av leden. Mer blygsamma uppförsbackar jämfört med tidigare del. Men ändå uppförsbackar.

DSC_0880

När vi till slut kommer tillbaka till Arild har vi vandrat 25 km, (tillika 150 våningar enligt vår app). Det har tagit oss nästan 7 ½ timme, inkluderat vår glasspaus i Mölle.

Denna etapp är definitivt den mest utmanande etapp vi vandrat längs Skåneleden. Förmodligen även utan 30 graders värme. Men den är riktigt vacker. Vi hade kunnat göra fler avstickare längs leden. I dag var det förstås inte att tänka på, men kanske en annan gång. Fast vi är tveksamma om det verkligen kommer bli en annan gång. En gång runt Kullaberg räcker nog.

En reaktion på ”Öresundsleden etapp 3, Arild – Mölle

  1. Pingback: Öresundsleden etapp 6, Domsten – Helsingborg – Vår brokiga värld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s