Ransbysätern – en natt i en gammaldags fäbod

Ransbysätern 66

Att tillbringa en natt i en gammaldags fäbod har stått på önskelistan ända sen barnen var små, men som med så mycket annat har det aldrig blivit av. Nu är barnen stora och ointresserade av detta, men det innebär ju inte att vi som fortfarande har kvar denna dröm kan göra verkligen av den. Drömmar är ju till för att förverkligas tänker vi.

Vi väljer en fäbod i STF:s regi, Ransbysätern, i norra Värmland. Eller en säter som det kallas i dessa trakter.

I omgivningar som brukats i över tusen år som betesmark för getter, hästar och fjällkor ska vi nu tillbringa en natt i en av områdets timmerstugor.

Ransbysätern 8Ransbysätern 9DSC_0664DSC_0659

Vår gps leder oss via små grusvägar in till sätern som ligger mitt ute i skogen. Trots det hamnar vi på en helt annan parkering och får gå en bit genom skogen innan stugorna blir synliga.

Första intrycket av sätern är inget vidare.

När vi kommer fram hinner vi inte ens in genom grinden innan vi snäset får höra att vi måste vara noga med att stänga grinden. Som om vi inte förstod det. Inte blir välkomnandet bättre av att vi blir totalt ignorerade av de som verkar vara ansvariga för stället. Vi får en utskällning för att vi gläntar på dörren in till stugan som vi förmodar är någon form av reception innan poletten ramlar ner och de förstår att vi är här för att checka in.

Då är vi helt plötsligt väldigt välkomna och de tidigare sura minerna blir nu idel leenden.

Ransbysätern 12

Vi blir inkvarterade i Blåkulla, en timmerstuga belägen högst upp på området.

Härifrån får vi en fin utsikt över hela sätern och den omgivande värmländska skogen. Nere på ängen betar några getter och ett par fjällkor.

Ransbysätern 22Ransbysätern 26Ransbysätern 27Ransbysätern 29Ransbysätern 32Ransbysätern 35Ransbysätern 42Ransbysätern 47Ransbysätern 53

När vi inkvarterat oss och kollat in omgivningarna går vi ner och köper en bit getost från det lokala mejeriet. Sen blir det kvällsmat ute på trappan.

Ransbysätern 55Ransbysätern 83Ransbysätern 89Ransbysätern 91

Utan el och rinnande vatten finns inte mycket att göra när mörkret faller.

Det får bli en kvällspromenad i skymningen. Uppe på kullarna bredvid får vi en underbar utsikt över omgivningarna. Fåglarna kvittrar och fjällkornas bjällror ljuder hemtrevligt när de rör sig över området. Det verkar vara ännu ett blåbärsår, buskarna lyser blå av alla bär och vi måste förstås stanna var och varannan meter för att plocka på oss av läckerheterna.

Det är en riktigt vacker kväll och vi har svårt att förmå oss att gå tillbaka till stugan.

Ransbysätern 96Ransbysätern 99Ransbysätern 114Ransbysätern 118Ransbysätern 128Ransbysätern 132

Vi sover gott i den ljumma sommarnatten. Fönstret öppet för att släppa in den friska luften. Inte en mygga i sikte vilket vi tackar för.

Vaknar tidigt och lagar frukost. Njuter av tystnaden och lugnet. Fantiserar om en hel vecka här, totalt avkopplad från det moderna livets alla faciliteter. Men gissar att vi skulle vi rastlösa efter ett tag.

Sen är vi redo att fortsätta sommarens äventyr så vi packar ihop oss och går ner för att checka ut. Lite godis och klappar till getterna hinner vi med innan det dags att åka vidare mot Fulufjällen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s