Bohemian Switzerland National Park – vandring till Pravčická brána

DSC_0464

Ända sedan jag såg de första bilderna från Bohemian Switzerland Nationalpark i Tjeckien för några år sedan har jag längtat dit. Att få vandra längs ravinen med de mossklädda stenarna och det klara vattnet, allra helst omgiven av en skog klädd i höstglada färger. Såklart jag måste dit och se det med egna ögon.

En resa var egentligen inplanerad förra hösten, men livet och en pandemi stod i vägen.

Men nu är det äntligen dags!

DSC_0357

Vi har inkvarterat oss två nätter på Pension U Václava i byn Janov, ett par kilometer från Hřensko där flera av de mest kända vandringslederna utgår från.

Planen är att vandra upp till en av nationalparkens största sevärdheter, sandstensbron Pravčická brána, och sen vidare längs Gabrielas stig till den lilla orten Mezni Louka och tillbaka till Hřensko via den vackra ravinen.

En lagom lång dagstur i en riktigt vacker omgivning tänker vi.

DSC_0359

Vi är uppe tidigt. Äter frukost och sätter oss sen i bilen för att köra ner till Hřensko. Det regnar visserligen, men entusiasmen är stor. Nu äntligen ska vi få sätta vandringskängorna i den efterlängtade nationalparken!

Kvällen innan har visserligen ett tyskt par berättat för oss att det nyligen har brunnit i nationalparken, men vi fäster inte så stor vikt vid det vi hör. Vi har sett branddrabbad skog förr.

Chocken blir därför stor när vi kommer ner till Hřensko för att leta efter en parkering. Skogen längs vägen är helt utbränd på båda sidorna. Kilometer efter kilometer. Högar av nerhuggna träd. Utbrända träd. Kolsvarta vyer så långt vi ser. Knappt ett endaste färgglatt höstlöv finns att beskåda.

Hřensko 27En färgglad överlevare längs vägen

Vi är nästan ensamma på parkeringen när vi kommer fram. Hinner precis betala våra 150 CZK i parkeringsavgift innan regnet börjar ösa ner. Ett sådant regn som nästan inga regnkläder i världen kan stänga ute. Åtminstone inte våra.

Det här var ju inget kul.

Vi kollar desperat väderleksprognosen. Uppehåll väntas senare under dagen. Damen som tagit emot våra parkeringspengar säger att vi kan komma tillbaka senare om vi vill.

Det får bli en tur till naturfenomenet Panská skála i väntan på att vädret ska bli bättre.

Panska Skala 13Panská skála

Panska Skala 21Panska Skala 33

Efter ett par timmar är vi tillbaka på parkeringen i Hřensko igen. En parkering som nu är full av bilar. Det är nätt och jämt vi hittar ett ställe att trycka in bilen på.

Vi ger oss sen iväg längs den markerade leden som ska ta oss upp till Pravčická brána.

DSC_0049

När leden svänger av från landsvägen förväntar vi oss att vi äntligen ska vandra in i den där färgglada skogen vi drömt om.

Det gör vi inte. Det är ett totalt nerbrunnet landskap vi möter. Kilometer efter kilometer. Förkolnade trädstammar ligger som plockepinn längs backarna.

DSC_0052DSC_0371DSC_0380DSC_0384DSC_0389DSC_0393

Efter ett tag bär det ordentligt uppför. Höga stenformationer varvas med förkolnade trädrester. Även om vi faktiskt nu börjar skönja ett och annat träd som verkar ha undkommit branden.

DSC_0395DSC_0061

Någon vandring via Gabrielas stig till Mezni Louka visar det sig inte bli. Leden har ännu inte hunnit säkras och är därför avstängd.

Men vi kan fortsätta vidare upp till Pravčická brána. Vi och alla andra som är ute och vandrar denna dag. För vi är inte ensamma.

DSC_0411

Vi stannar här en stund. Fikar under den jättelika sandstensbågen som sägs vara Europas största. Tittar ut över landskapet som är helt ödelagt så långt vi kan se. Bara området runt Pravčická brána verkar ha klarat sig. Men även här är enstaka träd påverkade av branden.

DSC_0424DSC_0434DSC_0070DSC_0448DSC_0453DSC_0473DSC_0480DSC_0486DSC_0487Pravčická brána – Europas största sandstensbåge

DSC_0491

När vi synat området från alla håll, höjder och kanter vandrar vi tillbaka ner mot Hřensko igen.

DSC_0498

Nu är planen att vi ska vandra några kilometer längs den vackra ravinen, men vi hinner inte längre än till ingången innan det tar stopp. Leden är stängd pga rasrisk.

Så här tar vår efterlängtade vandring i Bohemian Switzerland slut. Mer än så här blir det inte.

Det får bli en runda i Hřensko i stället. En by som inte visar sig ha så mycket att erbjuda.

Hřensko 6Kyrkan i Hřensko

Hřensko 10

När vi kommer tillbaka till pensionatet och googlar information om skogsbranden inser vi att vi ändå haft tur som har kunnat vandra här alls. Det är bara två månader sedan det brann här och hela Hřensko evakuerades.

Skogsbranden är den mest omfattande i Tjeckiens historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s