Lantau Island – Ngong Ping

12Lantau15

Tung Chung

Dagen är vigd åt ett besök på Lantau Island.

Vi tar tunnelbanan och hoppar av vid slutstationen Tung Chung. Där ligger linbanestationen Ngong Ping 360 som ska ta oss upp till byn med samma namn.

10TungChung1Tung Chung

10TungChung3

Ngong Ping 360

Vi köper biljetter på plats och väljer att åka upp med en Crystal Cabin (en linbanevagn med genomskinligt golv) och ner med en Standard Cabin.

11NgongPing360

Vi får dela vagn med en amerikansk familj. Mannen i familjen lägger sig genast ner på golvet för att bli fotograferad. Kvinnan ber om ursäkt för att de kanske generar oss, men vi skakar bara på huvudet. Vi gillar människor som är glada och spontana. Vi hänger på och fotograferar våra fötter från alla tänkbara vinklar på det genomskinliga golvet. Det är ju så häftigt att se rakt igenom. Det är nästan som vi hänger i luften.

11NgongPing360211NgongPing3602111NgongPing36022

Linbanan går högt över gröna berg och dalar och snart syns de höga skyskraporna som små prickar i horisonten.

Turen tar nästan en timme.

Ngong Ping

Den lilla byn Ngong Ping, som ligger direkt i anslutning till linbanestationen, överraskar. Även om det myllrar av människor och affärsutbudet helt är inriktad på turister tycker vi att den känns både lugn och mysig. Här kan vi definitivt tänka oss att strosa runt en stund.

15NgongPing4Ngong Ping

12Lantau812Lantau7

Men först besöker vi den stora Buddhan, huvudattraktionen i byn. Lika bra att beta av den direkt tänker vi.

När vi kommer fram till entrén visar det sig att det kostar extra att gå upp till Buddhan och det finns många olika valmöjligheter. Vi orkar inte riktigt lyssna på damen i kassan och vet därför inte riktigt vad det är vi köper. Men att vi får gå upp till Buddhan har vi förstått och dessutom ingår det kaffe till oss och glass till barnen i biljettpriset och det känns gott så.

12Lantau10

Buddhan ser onekligen imponerande ut där den står uppe på kullen, blicken vänd mot fastlands-Kina.

När vi kommer upp för trapporna visar det sig att vi löst inträde till det museum som finns beläget inuti Buddhan. Trots att vi inte är mycket för museum går vi pliktskyldigast ett varv där inne. Har vi nu betalt så. Det ger oss inte så mycket så vi går snart ut igen. Tar ett varv runt Buddhan, beundrar utsikten och bestämmer oss sen för att inkassera vårt kaffe (som visar sig vara en flaska vatten) och barnens glass och gå ner igen.

12Lantau1912Lantau2012Lantau22Po Lin Monastery

Vi går sedan vidare till det buddistiska Po Linklostret. Tittar runt en stund på både tempel och tempelgård. Trängs lite med alla andra människor som är ute efter samma sak som vi.

13PoLin113PoLin413PoLin8

När detta besök är över bestämmer vi oss för att ge oss ut i skogen och göra ett försök att för första gången denna resa hämta lite frisk luft.

14Lantau614Lantau3Vandrarhemmet hade sett sina bästa dagar!

Det finns flera vandringsleder av olika längd på Lantau. Vi hade gärna velat vandra upp till toppen av berget, men tiden räcker helt enkelt inte till. Vi får nöja oss med att gå ett varv runt Wisdom Path.

Det tar bara några minuter att gå runt den lilla slinga som utgör Wisdom Path, men omgivningen är vacker och det är skönt att andas frisk luft som omväxling till den extremt dåliga luften i stan.

14Lantau19Wisdom Path

14Lantau1514Lantau11

Vi tar linbanan tillbaka till Tung Chung och äter pizza på trottoaren utanför Pizza Hut.

Efter pizzan drabbas vi av akut trötthet. Inte en sevärdhet till orkar vi med. Vi bestämmer oss för att skjuta upp det planerade besöket till New Territories och åker i stället tillbaka till hotellet för att göra en tidig kväll.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s