Ubud – Sacred Monkey Forest Sanctuary

DSC_0136

Ett måste när vi är i Ubud är förstås att besöka kända Sacred Monkey Forest Sanctuary.

Våra första nätter tillbringar vi dessutom på ett hotell som ligger alldeles bredvid denna apskog, vilket gör att vi redan innan besöket hunnit stifta bekantskap med aporna. Både som ganska ohyfsade gäster på hotellet och genom en ganska närgången dragkamp om ett knippe bananer på trottoaren utanför.

(Hur kommer man ens på tanken att gå förbi en apskog med famnen full av bananer som man tänkt äta själv?).

DSC_0941Detta inkluderar i allra högsta grad bananer!

Monkey Forest har öppet till klockan 18 och eftersom vi inte räknar med att besöket tar mer än några timmar beger vi oss ner mot apskogen först på eftermiddagen. Förhoppningen är att merparten av besökarna då redan har hunnit lämna denna otroligt populära park så vi slipper att trängas.

DSC_0877

Vi betalar inträdet på 80.000 rupier/person och ger oss in i skogen.

DSC_0879DSC_0886

Vi är förstås inte ensamma besökare i skogen, men vår strategi verkar ändå fungera för det är glest mellan besökarna och vi behöver inte trängas på gångstigarna.

DSC_0909

Vi följer stigen som går runt skogen. Passerar åtskilliga klungor med apor, men ingen verkar speciellt intresserade av oss.

Det är numera förbjudet att mata aporna, i stället utfodras de på speciella matstationer. Det verkar sunt tycker vi. För även om aporna är vana vid människor så är de trots allt vilda. Och då behöver de ju inte sitta i människors knän och äta bananer.

Detta innebär dock inte på något sätt att risken för närkontakt med en apa är obefintlig. En flaska, en påse eller något annat som ser lockande ut kan snabbt få en apa att hoppa ner på en för att försöka roffa åt sig godsakerna.

DSC_0894

Inne i Monkey Forest bor det omkring 600 vilda makakor. Dessa apor lever i grupper om 100-120 uppdelade på fem olika områden. Konflikter mellan grupperna är vanligt, något vi snart råkar ut för.

Ett slagsmål blockerar vår väg. Det tar en stund innan det lugnat ner sig så pass mycket att vi vågar passera. Att hamna mitt i ett apslagsmål är vi inte sugna på. Aporna kan bitas ordentligt.

DSC_0109DSC_0120DSC_0121DSC_0128DSC_0899

Det är svalt och skönt inne i skogen och det är en riktigt trevlig promenad.

Förutom alla apor finns här även flera tempel och skogen bjuder också på runt 115 olika trädarter.

DSC_0908DSC_0913DSC_0925

När det börjar skymma känner vi oss nöjda och drar oss mot utgången. Totalt tar vårt besök 1 ½ timme och då har vi tagit det väldigt lugnt och stannat till på flera ställen.

Nöjda med besöket lämnar vi parken och fortsätter sen kvällen på Ubuds gator innan vi vandrar tillbaka till vår poolvilla bland risfälten ute på landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s