Besakih och vattenpalatset Tirta Gangga

DSC_0582 - kopia

När vi under gårdagen blir avlämnade vid vårt hotell i Kintamani bestämmer vi återigen med Ketut att han ska hämta oss följande dag för vidare transport mot vår nästa destination Amed.

På vägen dit ska vi även passa på att besöka modertemplet Besakih och ett kungligt vattenpalats, Tirta Gangga.

Besakih

Det här är ett av våra absoluta måste-tempel på Bali. Trots att vi vet att det är här det finns flest människor. Men Besakih är det största och heligaste templet av alla för balinesiska hinduer. Eller rättare sagt tempelkomplex. För Besakih består av flera olika tempel.

DSC_0669

Ingen vet egentligen hur gammalt tempelkomplexet är, inte mer än att det har varit en helig plats i mer än 2000 år.

DSC_0594 - kopia - kopia

I dag har Ketut klätt sig i traditionella balinesiska kläder. På så sätt går han gratis inpå tempelområdet och kan fungera som vår guide. Det gör ju i och för sig att priset på vår transport stiger med 100.000 rupier, men det visar det sig vara värt.

Ketut är en fantastiskt kunnig guide.

DSC_0648Ketut

Med stor inlevelse berättar han om olika tempelbyggnader vi passerar och om olika ritualer och festivaler som hålls här med jämna mellanrum.

Det är inte alltid trevliga saker han berättar. När vi stannar till vid ett fotogalleri över olika festivaler genom tiderna och samtidigt får ta del av detaljerade berättelser om alla djur som offras skyndar vi så artigt vi kan vidare.

Vissa saker är helt klart svåra för oss att förstå.

DSC_0622 - kopiaDSC_0624 - kopiaDSC_0628DSC_0643DSC_0656Rött för Brahma, gult för Vishnu och vitt för Shiva

DSC_0655

Det tar ett par timmar att gå runt tempelområdet. Vi är förstås inte ensamma, men det är inte lika mycket människor som vi förväntat oss.

Men till slut känner vi oss klara med Besakih och åker vidare mot dagens sista sevärdhet, Tirta Gangga.

DSC_0659

Tirta Gangga

På östra Bali ligger Tirta Gangga, ett forna kungligt vattenpalats. Namnet betyder ”vatten från Ganges” och vattenpalatset spelar därför en viss roll för Balis hinduer även om det inte är något tempel i traditionell mening.

2Tirta Ganga Water Palace 11

Vi möts direkt av dammar med vackra fontäner när vi kliver in. Och massor av andra människor! Det här är helt klart en väldigt populär plats.

2Tirta Ganga Water Palace 15

De flesta besökare verkar hålla till i den damm där det är möjligt att gå runt på små månghörniga stenar bland stora kojifiskar. Det vill vi förstås också göra, men vi bestämmer oss för att först gå en runda bland trädgårdarna.

Kanske hinner besökstrycket minska något i den populära dammen när vi kommer dit?

2Tirta Ganga Water Palace 262Tirta Ganga Water Palace 372Tirta Ganga Water Palace 392Tirta Ganga Water Palace 572Tirta Ganga Water Palace 592Tirta Ganga Water Palace 63

Efter en rofylld promenad i de vackra trädgårdarna står vi till sist framför den populära dammen. Och nä, besökstrycket har inte lättat. Det är till och med kö för att kliva på.

2Tirta Ganga Water Palace 682Tirta Ganga Water Palace 702Tirta Ganga Water Palace 822Tirta Ganga Water Palace 93

Vi har inte bråttom, även om det infinner sig en viss frustration efter ett tag när vissa besökare ska posera i en miljon olika vinklar på stenarna och därmed stoppar upp kön.

Vi går ungefär halva sträckan, sen hoppar vi av. Det får räcka. Check på hoppa-på-stenar-i-vacker fontän!

2Tirta Ganga Water Palace 103

Vi lämnar Tirta Gangga och åker vidare till Amed som ligger två mil därifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s