Kust till kustleden etapp 18, Torekov – Vejbystrand

DSC_0287

Det fina aprilvädret fortsätter och därmed vår Kust till kustledsvandring.

Dagens etapp är 20 km och blir i längsta laget att vandra fram och tillbaka. Vi bestämmer oss därför för att spara några kilometer till nästa etapp och vandra ner till Ängelbäckstrand där vi tror kan finnas bra parkeringsmöjligheter till nästa gång.

DSC_0439

Vi parkerar återigen vid hamnen i Torekov och ger oss iväg längs kusten.

DSC_0294

Klockan är inte mer än strax efter halv tio när vi påbörjar vår vandring och det är lugnt och stilla. Vi möter någon enstaka motionär, men annars är det fjärran från de folkmängder vi mötte under påskhelgen.

DSC_0299DSC_0306DSC_0307

Det är enkel vandring på små, om än något steniga, stigar. Men det är inga upp- och nerförsbackar att tala om så vandringen går i ganska raskt tempo.

DSC_0309DSC_0319

Efter alla mil av skogsvandring är det skönt med miljöombyte. Även om vi egentligen föredrar skogen framför havet.

DSC_0324DSC_0325DSC_0326DSC_0335DSC_0336

Efter ett par kilometer passerar vi Rammsjö strand. Vi tar oss en titt i den lilla hamnen innan vi fortsätter vår vandring vidare längs havet.

DSC_0355DSC_0361

Vi hinner inte så långt innan vår framfart hejdas. Ännu en gång. För givetvis ligger det en stor huggorm och solar sig alldeles bredvid stigen vi går på. Men även denna gång hinner jag bli varnad och kan således försiktigt smyga förbi.

Jag vet att det är vår och att alla ormar nu vill komma ut och njuta av sol och värme. Men måste ni ligga och sola er precis på alla Skåneledstigar jag går på? Det tycks inte spela någon roll om jag går i skogen eller vid kusten. Håll er undan! Tack!

DSC_0375Nä tack!

Efter ormmötet fortsätter vandringen vidare längs små grusstigar mot dagens slutmål Ängelbäckstrand.

DSC_0376DSC_0384DSC_0386DSC_0387DSC_0389DSC_0393DSC_0394DSC_0398

När vi når Ängelbäcksstrand har vi vandrat drygt 13 km vilket känns lagom.

DSC_0401

Vi äter vår medhavda lunch vid en liten fiskebod en bit från parkeringen innan vi påbörjar vår vandring tillbaka mot Torekov.

DSC_0408

Vandringen tillbaka sker i kraftig motvind. Det blåser nu ordentligt och det är allt annat än skönt med vinden som viner kring våra huvuden trots våra tunna mössor. Vi trampar därför på i rask takt och når snart hamnen i Torekov igen.

DSC_0438Torekov

Dagens vandring slutar på 26 km och tar oss drygt 6 timmar.

DSC_0417

En vecka senare

Vi är nu tillbaka för att avsluta etappen ner mot Vejbystrand. Från parkeringen vid Ängelbäcksstrand är det drygt 6 km kvar för oss att vandra innan etappen är avklarad.

Klockan är bara strax efter 9 när vi ger oss iväg.

DSC_0443

Leden fortsätter liksom innan på små stigar längs havet. Betesmarker, ängar och stenar kantar vår väg. Enda skillnaden är att det på en vecka hänt en hel del naturmässigt. Träden har börjat blomma och bli gröna och fler blommor har börjat slå ut.

Annars har vi faktiskt så smått börjat ledsna på kustvandringen. Nu längtar vi tillbaka till skogen igen.

DSC_0581DSC_0452DSC_0456DSC_0461DSC_0462DSC_0465

Efter tre kilometer kommer vi fram till vindskyddet i Grytskär. Vindskyddet som ligger i en gles skog precis vid stranden är nog det mysigaste vi hitintills stött på under vår Skåneledsvandring.

Hade det inte varit för att vi precis påbörjat vår vandring hade vi definitivt stannat här och fikat. Men det är lite för tidigt än tycker vi och fortsätter därför vidare ner mot Vejbystrand.

DSC_0469Vindskyddet i Grytskär

DSC_0474DSC_0490

Strax innan Vejbystrand passerar vi kommungränsen till Ängelholm. Det blir den tionde och sista av alla kommuner vi passerar under vår vandring längs Kust till kustleden.

DSC_0495

Framme i Vejbystrand tar vi en fikapaus nere i hamnen. Det är fler än vi som vill njuta av solen i den lilla hamnen, men alla tar hänsyn och håller sig på lagom-avstånd.

DSC_0502Vejbystrand

Efter en stund i solen är det dags att packa ihop oss och påbörja nästa etapp mot Hålehall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s