Kust till kustleden etapp 19, Vejbystrand – Hålehall

DSC_0515

Det är nu dags att ta sig an Kust till kustledens etapp 19. Vi har precis avslutat de sista kilometerna av den förgående etappen och vi befinner oss nu i Vejbystrand där etappen ska börja enligt Skåneledens hemsida.

Men här uppstår ett problem, det finns nämligen inte någon skylt som pekar mot Hålehall bland de olika Skåneledsskyltarna nere vid hamnen. Så hur vet vi då var vi ska vandra?

SL1 etapp 18,2 55Hålehall???

Vi ser oss omkring. Försöker hitta några orangea markeringar som inte leder mot Ängelholm, dock utan resultat. Vi studerar kartan som finns vid skyltarna. Där ser det ju ut som etappen egentligen börjar i Lervik, en plats vi passerade på vägen hit från Ängelbäckstrand. Kanske räknas Lervik och Vejbystrand som samma plats?

Vi bestämmer oss i alla fall för att vandra tillbaka längs kusten och se om vi kan hitta var leden svänger av mot Hålehall.

SL1 etapp 18,2 41

Kilometer efter kilometer vandrar vi fram utan att hitta några nya markeringar. Vi frågar ett par om vägen, men inte heller de vet var vi ska svänga av.

Till sist är vi tillbaka vid Grytskär och där strax innan vindskyddet hittar vi äntligen en orange markering som pekar in mot en annan väg än den vi tidigare vandrat.

DSC_0503Nja, bättre markering än så här vill vi ha vid en etappstart

Nu kan det kan ju vara så att vi är ovanligt tröga trots alla mil på Skåneleden, men det här var faktiskt inte helt lätt att fatta. Kanske hade det varit lättare om det a) antingen funnits en skylt just här mot Hålehall eller b) etappen helt enkelt hade börjat i Grytskär.

Men nåväl, vi svänger in på den breda grusvägen och börjar vår vandring mot Förslöv och Hålehall.

DSC_0504

Vi som just ansett oss vara klara och färdiga med kustvandring och längtar efter variation blir genast bönhörda. Nu är det breda landsvägar förbi hus och gårdar som ligger framför oss.

DSC_0506DSC_0508DSC_0518DSC_0520

Etappen klassas som lätt så det är bara att trampa på. Även om det är en del trafik ute på vägarna är vi nöjda där vi går längs vägkanten och kikar in på alla vårblommor i trädgårdarna vi passerar.

DSC_0523DSC_0525DSC_0528

Efter en knapp halvmil är vi framme i Förslöv. Här är planen att hitta något trevligt ställe att avsluta dagens vandring på. En bra parkeringsplats till nästa gång och ett trevligt ställe att äta lunch på står på önskelistan.

DSC_0531DSC_0534DSC_0539DSC_0541DSC_0545

Vi får vandra en bit innan vi hittar vad vi söker.

I utkanten av orten dyker till sist den perfekta parkeringsplatsen upp. Sämre står det till med det trevliga lunchstället. Det får helt enkelt bli den där lilla gräsplätten inklämd i hörnan vid förskolan vi passerade längs vägen.

Vi korar nästan genast denna gräsplätt till det absolut sämsta lunchstället under alla våra Skåneledsvandringar. Vi blir inte långvariga här, så snart vi ätit upp vänder vi tillbaka till Ängelbäcksstrand.

DSC_0547Förslöv

Dagens vandring på 24 km (varav merparten tillhör etapp 18) tar oss 6 timmar.

Vi har egentligen ingen aning om hur långt det är kvar till etappens slutmål Hålehall. Vi gissar att vi vandrat ungefär 5 km av etappen, men det kan lika gärna vara 7-8 km om vi utgår från Vejbystrand.

Vi får helt enkelt se nästa vecka när det är tänkt att vi ska avsluta både denna och nästa etapp.

En vecka senare

En dryg vecka har gått och vi är tillbaka i Förslöv för att vandra klart etapp 19.

Bilen parkeras på den där perfekta parkeringsplatsen och vi ger oss iväg längs trottoaren som leder upp mot en åker.

DSC_0672

Leden går längs utkanten av åkrarna in mot en liten bokskog.

DSC_0689

Vi fortsätter sen vidare på ännu en grusväg, korsar vägen och fortsätter ner mot foten av Hallandsåsen.

DSC_0699DSC_0700

Vandringen tar oss vidare in i den grönaste bokskog vi någonsin sett. Fast samma känsla får vi förstås varje gång bokarna slår ut i maj.

Svarta stammar och ljusgröna lövkronor. Det blir inte härligare än så här. Maj är definitivt en perfekt månad att vandra i bokskog.

DSC_0707DSC_0712DSC_0715DSC_0720

Etappen klassas som sagt som lätt. Och det kan vi väl hålla med om så här långt in på vandringen, men de sista kilometerna bär brant uppför åsen.

DSC_0725

När vi kommer upp till Hålehall har vi vandrat knappt 4 km sen vi lämnade parkeringen i Förslöv.

Tanken är nu att ta en fika i vindskyddet. En större mängd människor ser dock ut att vara på väg mot vindskyddet så vi skyndar oss att fika färdigt.

DSC_0727Vindskyddet i Hålehall

Etapp 19 är avklarad och nu är det dags att vandra vidare på nästa etapp.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s