Nord till sydleden etapp 2, Olastorp – Vedema

DSC_1469

Det har inte ens gått ett dygn och vi är redan tillbaka vid vindskyddet i Olastorp. Vi kunde nästan lika gärna ha sovit över, men nu tillhör vi den bekväma sorten som gärna vandrar med lätt packning och sover i egen säng, eller åtminstone i en säng i stället för på liggunderlag i tält/vindskydd.

I dag väljer gårdagens sällskap att stanna hemma. Hunden fick väl egentligen inget val, men med tanke på antalet fästingar hon plockade med sig hem efter gårdagens tur får det bli en skogspaus för hennes del denna gång.

DSC_1443

Vi hinner knappt lämna vindskyddet förrän vi kommer in i en sagolik mossklädd granskog. Här är så vackert att vi måste stanna var och varannan meter så även om det är en väldigt kort sträcka tar det sin tid innan vi kommer ut på grusvägen på andra sidan den lilla skogen.

DSC_1448

Vi svänger in vid en skjutbana, vandrar genom ytterligare en granskog innan leden tar oss ut i Hågnarp.

DSC_1450

När vi passerar Hågnarps linbasta stannar vi till för att läsa mer om linindustrin och ta oss en titt inne i linbastan.

DSC_1456DSC_1457DSC_1466

Vi vandrar sen vidare ett par kilometer på breda grusvägar. Kanske till och med en kilometer för mycket? För när vi efter ett tag inser att vi inte sett några orange markeringar har vi ganska lång väg att gå tillbaka innan vi hittar var vi missade att svänga in i skogen.

DSC_1483DSC_1487

Nu blir det skogsvandring igen. Granskog blandas med lövskog, små stigar med spänger.

Efter ett tag kommer vi återigen ut på en bred grusväg. Nu är vi extra noga med att hålla koll på ledmarkeringarna. Etappen är lång nog ändå utan att vi behöver gå en massa extra kilometer.

DSC_1492DSC_1493DSC_0859DSC_1498DSC_1505

Det är en riktigt härlig väg vi vandrar längs, kilometer efter kilometer.

Vägkanten är full av färgglada sommarblommor och fjärilar. En bäck som porlar. En vacker stenbro. Vad mer behövs?

(en tydlig ledmarkering kanske?)

DSC_1506

För så hamnar vi där igen. Var det inte väldigt länge sen vi såg en orange markering?

Vi tycker verkligen att vi varit uppmärksamma denna gång så vi fortsätter ytterligare en bit framåt. Till sist inser vi att vi nog ändå måste vända om. För några orange markeringar hittar vi inte.

Det tar ett tag på tillbakavägen innan vi ser den. Nätt och jämnt synlig från det här hållet, absolut inte från det håll vi tidigare kom ifrån.

DSC_1509Här ska ni svänga in i ett snår och inte fortsätta på den breda vägen! Tydligt och klart?

Skåneledens ledmarkeringar de kommande kilometerna är en sorglig historia. Faktiskt de sämsta vi stött på så här långt. Markeringar som bleknat på träden, stolpar som ligger ner där pilarna lossnat, pilar som pekar åt fel håll. Vi tappar visserligen inte bort oss fler gånger, men det beror nog mer på tur än skicklighet och att vi har extra koll sen dagens tidigare misstag.

Det är väldigt tydligt att detta inte är en av Nord till sydledens mer populära etapper. Det är nog länge sedan denna etapp fick någon översyn.

DSC_0887DSC_1529DSC_1537

Den sista biten mot Vedema vandrar vi återigen in i en vacker mossklädd skog. Den typ av skog vi gillar allra mest.

DSC_0893

Om ledmarkeringarna var bristfälliga på sina ställen så har desto mer krut lagts på stugan/vindskydden vid Vedema. Här finns möjlighet att stanna till både inne i den fina stugan eller utomhus vid grillplatsen.

DSC_1543DSC_1539Ett av vindskydden vid Vedema

Vi äter vår medhavda matsäck vid stugan medan vi konstaterar att våra misstag kostat oss drygt 2 extra kilometer. Utöver det visar det sig dessutom vara 13,8 km mellan Olastorp och Vedema, inte 13 km som Skåneledens hemsida påstår. En bagatell kan tyckas, men inte för oss som vandrar etapperna fram och tillbaka.

Det blir en betydligt längre vandring i dag än vi tänkt oss.

DSC_1541

Dagens vandring slutar på 30 km och tar oss nästan 7 timmar.

DSC_1531

Förutom de bristfälliga ledmarkeringarna på vissa ställen så är det här en etapp vi verkligen gillar. Det är en vacker och varierad etapp rakt igenom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s