En utflykt till Södra Ölands odlingslandskap

dsc_0139-1

Öland

När vi ändå är i krokarna i samband med dotterns flytt till Kalmar så vore det ju dumt att inte passa på att svänga inom Öland och bocka av ännu ett världsarv; Södra Ölands odlingslandskap.

Vi har besökt Öland flera gånger, men sist det begav sig var för 8 år sedan och då var det Lådbilslandet med den då 6-åriga sonen som stod på agendan.

Nu är det alltså dags att ta oss en närmare till på vad den södra delen av ön har att erbjuda.

dsc_0136b

Odlingslandskapet på södra Öland blev upptaget på UNESCO:s världsarvslista år 2000. Landskapet har använts av människor på samma sätt under tusentals år och än i dag är jordbruk den dominerande näringen.

”Södra Ölands odlingslandskap är ett enastående exempel på hur människan nyttjar öns mångformiga landskap på bästa möjliga sätt.”

dsc_0137

På vår väg från Mörbylånga ner mot Ölands södra udde passerar vi flera av landskapets typiska radbyar; små hus liggandes tätt på rad längs vägkanten.

dsc_0174dsc_0138

Det dröjer inte heller länge innan den första väderkvarnen dyker upp längs vägkanten. En väderkvarn som snart följs av flera.Till sist går de inte att motstå så vi parkerar bilen och ger oss in i en hage för att ta oss en närmare titt.

dsc_0141dsc_0144DSC_0142

Vi kör sen vidare mot Eketorps borg, en fornborg från järnåldern. Eller om vi ska vara petnoga, en rekonstruerad fornborg från järnåldern.

dsc_0158DSC_0162DSC_0163

Rekonstruerade byggnader är väl inte riktigt vår grej måste erkännas, men vi går i alla fall ett varv inne i borgen och försöker föreställa oss hur det såg ut här på 400-talet när den ursprungliga borgen var i fullt bruk.

Egentligen är tanken från början att här vandra den 1,6 km långa Eketorpsleden, men vi blir inte riktigt kloka på var leden börjar och dessutom börjar det nu blir riktigt varmt ute. Vi bestämmer oss för att fortsätta vår färd söderut.

dsc_0161

Vi stannar en stund vid Ölands södra udde. Här ligger, förutom fyren Långe Jan, även Ottenby fågelstation och utanför byggnaden står nu ett stort gäng fågelskådare och tittar ut mot havet och klipporna som är fulla av fåglar av olika slag.

Fåglar tillhör inte vårt största intresse, men vi hade gärna lånat någon av fågelskådarnas – förmodligen svindyra – kikare för att ta oss en närmare titt på sälarna som vi skymtar ute på klipporna.

Sälar är alltid kul att se.

dsc_0175

Fyren verkar vara stängd under vårt besök vilket är lite synd tycker vi. Vi har tidigare besökt fyren Långe Erik på Ölands norra udde så det hade varit kul att även besöka Långe Jan. Men det kommer säkert fler möjligheter.

dsc_0188Långe Jan

Vi kör vidare. Slår alla tankar på vandring längs Bårby Källa ur hågen när mörka moln tornar upp sig i horisonten. Men det gör inte så mycket, vi är egentligen ganska nöjda med att nu bara köra förbi det sensommartorra Alvaret på vår väg tillbaka till bron.

dsc_0193dsc_0195dsc_0197

Vi har redan bestämt att vi kommer att komma tillbaka till Öland inom en hyfsat snar framtid. Då kan vi vandra någon av alla vandringslederna som går genom världsarvet.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s