Nord till sydleden etapp 4, Hässleholm – Göingeåsen

DSC_0253 - kopia

Vandringssuget tvärdog efter den senaste vandringen de där varma dagarna i början av månaden, men nu när den värsta värmen har lagt sig tycker vi det är det dags att kicka igång vår Skåneledsvandring igen.

Väderleksrapporten lovar regn och åska vår tilltänkta vandringslördag så vi bestämmer oss för att skjuta upp vandringen till söndagen då det ser ut att bli något bättre väder.

DSC_0201

Dagens etapp börjar vid stationen i Hässleholm vilket gör det enkelt att hitta en parkeringsplats.

Vi är tidigt på plats. Strax efter klockan 8 startar vi vår vandring genom ett öde centrum.Trots att vi bor så nära har vi aldrig riktigt varit i Hässleholm mer än för att byta tåg vid stationen. Och när vi nu vandrar oss igenom orten måste vi erkänna att det inte känns som någon större förlust. Inte för att det är något större fel på Hässleholm. Men det är ingen ort vi riktigt faller för.

Detta trots att hembygdsparken är riktigt trevlig att vandra genom,

DSC_0202DSC_0204DSC_0206Snapphanen av Axel Ebbe i hembygdsparken

DSC_0210DSC_0213DSC_0215

Efter ett par kilometer genom villakvarter och beteshagar lämnar vi Hässleholm för att vandra vidare genom Magle våtmark.

Dessa dammar är det sista reningssteget från avloppsreningsverket, men trots att det kanske inte låter så trevligt är det ett riktigt vackert område och dessutom ett tillhåll för en mängd olika fåglar.

DSC_0218Magle våtmark

DSC_0220DSC_0260 - kopia

Efter våtmarken fortsätter leden genom en liten skog och sen vidare ut på en större grusväg.

DSC_0221DSC_0222DSC_0226

Kanske är det vädret som gör att dagens vandring känns riktigt tung. Det är kvavt ute och åskan ligger i luften. Varje steg bjuder på motstånd.

Fast vem är vi att klaga.

Skåneleden följer nämligen här även det som kallas Posta Nillas led. Posta-Nilla var en 80-årig dam som arbetade på närliggande Hovdala Slott under mitten av 1800-talet och två gånger i veckan fick hon gå de fyra milen in till Kristianstad för att lämna slottets post.

DSC_0157

Efter ytterligare någon kilometer av skogsvandring kommer vi fram till Tormestorp.

Jag har blivit lovad att dagens vandring kommer bli garanterat ormfri. Det är för kallt får jag höra. Undrar om den lilla snoken som jag möter mitt på gångbanan vet om det?

DSC_0165Någon sa att det är för kallt för dig att vara ute!

Vi lämnar sen Tormestorp och fortsätter in i bokskogen. Nu bär det ordentligt uppför och vi kommer snart fram till utkikspunkten Klinten.

DSC_0232DSC_0174DSC_0238DSC_0241DSC_0242DSC_0243 - kopiaDSC_0251 - kopia

När vi kommer fram till Göingeåsens naturreservat börjar det att regna.

Benen är ordentligt trötta så vi nöjer oss med att äta vår medhavda lunch på parkeringsplatsen. Visserligen tror vi att vindsskyddet ligger strax innanför i skogen, men vi orkar inte chansa. Vi kommer ändå vandra dit nästa gång.

DSC_0256 - kopia

Vi hinner precis äta upp och påbörja vår vandring tillbaka när regnet börjar ösa ner. Så det blir till att stanna för att ta på regnkläderna innan vi fortsätter in i skogen. Dock varar det inte så länge. Efter en stund är det dags att skala av regnkläderna igen, det är varmt och fuktigt som det är utan dessa extra plagg.

När vi kommer tillbaka till bilen i Hässleholm har vi vandrat 22 km och det har tagit oss 5 ½ timme.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s