Hansastaden Visby – innanför ringmuren

1Visby 28

Ett par dagar på vackra Gotland går inte att motstå så när vi hittar ett prisvärt erbjudande hos Destination Gotland måste vi förstås slå till. Att vi sen egentligen har andra planer för dessa lediga sensommardagar är en annan historia.

Vi har varit på Gotland tidigare. Men då var barnen små och Visby fick väl inte direkt någon större uppmärksamhet av oss. Sett ur ett världsarvsperspektiv vill säga. Så nu är planen att göra Hansastaden Visby riktigt och ordentligt.

Hansestad Visby blev utnämnd till världsarv år 1995 med motiveringen:

Visby är ett synnerligen framstående exempel på en nordeuropeisk muromgärdad hansestad som på ett unikt sätt bevarat sin stadsbild och sin synnerligen värdefulla bebyggelse, som till sin form och funktion klart uttrycker denna betydande mänskliga bosättning.

1Visby 6

Vi bokar in oss fyra nätter på Hotell Helgeand, ett medeltida hotell innanför ringmuren.

Det är ett hotell med en riktigt spännande historia ska det visa sig. Hotellet är ett gammalt nunnekloster från 1600-talet och användes på den tiden även som ett sjukhus. Så det är kanske inte så konstigt att det sägs vara ett av landets mest hemsökta hotell. Detta är tack och lov inget vi märker något av under vårt besök. Vi blir snällt lämnade ifred av alla eventuella spöken.

I trädgården återfinns Helgeands ruin, en kyrka byggd på 1200-talet, och det är framför denna vy vi intar vår frukost de mornar när trängseln blir för stor inomhus.

Bättre än så här kan man ju inte inleda detta världsarvsbesök på.

(Så vi glömmer att detta hotell är ett av de sämsta hotell vi någonsin bott på).

2Hotell Helgeand, Visby 9Helgeands kyrkoruin

Redan första morgonen måste vi ut och utforska Visbys små gränder och ruiner. Trots att dagen egentligen innehåller andra planer. För vi ska förstås inte bara utforska Visby under vårt besök.

Men en liten runda i omgivningarna hinner vi med innan vi sätter oss i bilen för att köra vidare.

1Visby 19

Det är en riktigt vacker morgon med strålande sol och klarblå himmel.

Vi undersöker varje liten gränd i omgivningen kring hotellet. Stannar var och varannan meter för att titta på ett litet hus, en vacker dörr eller någon av de många rosor som fortfarande blommar framför de små husen.

Promenaden tar oss hela vägen ner till torget och den mäktiga Sankta Katarinas ruin.

1Visby 231Visby 35Sankta Katarinas ruin

DSC_07502Visby 0Sankt Clemens ruin

2Visby 3

Morgonens promenad blir bara ett smakprov av världsarvet och vi längtar redan efter mer.

2Visby 4Sankt Nicolai ruin

2Visby 10

Två dagar senare

Hela denna sista Gotlandsdag är vigd åt att utforska ringmuren och de gamla delarna av Visby.

Vi börjar morgonen med att promenera bort till Norderport, ringmurens äldsta port och den som ligger närmast vårt hotell.

2Visby 13Norderport

2Visby 16

Promenaden fortsätter sedan längs utsidan av muren, förbi mindre portar och torn som Smörasken, Brunnsporten, Dalsmansporten och Sparbössan, bort till Österport.

Ringmuren som är byggd runt år 1250-1288 utgör en viktig del av världsarvet. Muren är 3,4 km lång och är en av Nordeuropas bäst välbevarade stadsmurar.

2Visby 30 2Visby 39Dalmansporten

2Visby 35

Vi fortsätter vidare längs muren förbi det som kallas Tjärkokeriet. Detta hus tros ha upprättats tidig medeltid innan muren byggdes. Huset fick stå kvar och blev så en del av muren och användes som försvarstorn.

2Visby 53Tjärkokeriet

Planen med morgonens ringmurspromenad är att vi ska gå så långt muren sträcker sig söderut och spara den andra delen till kvällen.

Vi passerar Stor Christin, ett av murens större torn. Tornets topp är nu inlindad i höströd murgröna och ger ett välkommet avbrott till murens annars så grå färg.

2Visby 55Stor Christin

2Visby 58

När muren tar slut fortsätter vi ner till hamnen. Här blir vi kvar en stund innan vi vänder tillbaka till hotellet genom fler av Visbys små gränder. Gränder man inte får nog av känner vi.

Vi tittar inom Visby domkyrka, Sankta Maria kyrka, på vår väg tillbaka till hotellet. Kyrkan som byggdes år 1225 är Visbys enda bevarade kyrka från medeltiden.

1Visby 37

När det börjar närma sig skymning ger vi oss ut igen. Även denna gång börjar vår murvandring vid Norderport, men nu väljer vi att följa muren västerut ner mot strandpromenaden.

DSC_0754

När vi ser att solen håller på att gå ner över Östersjön får vi helt plötsligt bråttom. Vad som ser ut att bli en riktigt vacker solnedgång kan vi ju inte missa. Vi hinner nätt och jämnt ner till strandpromenaden innan solen försvinner ner i havet.

Vi fortsätter sen en bit längs strandpromenaden tills vi kommer fram till muren igen.

DSC_0768

Det är en riktigt vacker kväll. Att besöka Visby i lågsäsong måste helt klart vara det bästa. Det är alldeles lagom med andra människor ute och trots att det verkar vara någon form av inspark på gång är det lugnt och stillsamt.

Vi fortsätter genom Almedalen in mot gränderna igen. Muren måste ju ses även från insidan.

DSC_0787Lilla Strandporten med Liljehornska huset i bakgrunden

3Visby 42Sankt Hans och Sankt Per ruiner

3Visby 45

När vi börjar närma oss hotellet har det hunnit att bli mörkt.

Men riktigt klara med detta världsarv känner vi oss inte. Det är väl klart att vi måste se hur ringmuren ser ut nu när det har blivit mörkt. Det får bli en kort promenad längs den upplysta ringmuren innan vi går tillbaka till hotellet och gör kväll.

DSC_0811

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s