Stenshuvud Nationalpark – tre toppar och en strand

DSC_0002

Vi har besökt Stenshuvuds Nationalpark många gånger genom åren.

Som ett självklart utflyktsmål under skoltiden och när barnen var små. Vi har också vandrat Skåneleden, Österlenleden etapp 5, Simrishamn – Kivik, genom nationalparken.

Men sen dess har det varit klent med besök trots att vi bor så nära.

Anledningen är främst att nationalparken är ett av Österlens mest välbesökta turistmål. Och vi gillar verkligen inte att trängas när vi är ute i naturen. Dessutom tycker vi att nationalparken gör sig bäst i maj när ramslöken och vitsipporna blommar och då har vi ofta varit upptagna på annat håll.

Men i dag är det dags igen. Klockan ställs på 5 och en timme senare är vi iväg. För i dag tänker vi ha nationalparken för oss själva. Åtminstone en liten stund.

DSC_0024

Blå led (1 km)

Vandringslederna i nationalparken är inte så långa. Inte heller har de så fantasifulla namn. Utan det är kort och gott den blå leden som tar oss ner till stranden denna morgon.

En vandring längs en bred stig och en spång kantad av vitsippor och ängar med backsippor och gullvivor leder oss ner till stranden.

Vi har lyckats pricka in en fantastisk morgon.

Klarblå himmel, strålande sol och helt ensamma på den fina stranden. Bättre än så här blir det inte.

DSC_0027DSC_0028DSC_0034

En promenad längs stranden måste det förstås bli innan vi dukar upp den medhavda frukosten. Nu när vi har stranden för oss själva. För man vet ju aldrig när någon annan morgonpigg människa dyker upp.

DSC_0036DSC_0038DSC_0044DSC_0045DSC_0047DSC_0050DSC_0056

Strandpromenaden tar sin lilla (långa) tid.

När vi kommer tillbaka dukar vi upp vår frukost vid strandkanten. En ensam joggare springer förbi, annars är det fortfarande lugnt och stilla. Vi som förväntat oss iskalla havsvindar och kyla får snart skala av oss plagg efter plagg. Havet ligger vindstilla och solens strålar värmer mer än på länge.

Det här är en morgon vi kommer leva länge på.

DSC_0064
Frukost med bästa utsikten!

Efter en stund börjar det dyka upp mörka moln i horisonten. Men det gör oss inget. Frukosten är uppäten och vi är redo att gå vidare. För nu står en vandring upp till Stenshuvuds tre toppar på agendan. Och vägen dit ska kantas av vitsippor, ramslök och nyutslagna träd har vi tänkt.

DSC_0077DSC_0080DSC_0091DSC_0096

Från parkeringen fortsätter vi längs den asfalterade vägen upp mot Café Annorlunda.

Strax innan kaféet svänger vi in på en stig i skogen. Här har vi gått flera gånger förut och det här är den absolut vackraste platsen vi vet när vitsipporna blommar. Lägg till ett hav av ramslök, nyutslagna träd och ett magiskt alkärr och det blir inte bättre än så här.

DSC_0100DSC_0102DSC_0103DSC_0106DSC_0110DSC_0131DSC_0134DSC_0117DSC_0139

Röd led (2 km)

Stigen ansluter snart till den röda leden. Den som leder upp till Stenshuvuds tre toppar; det norra huvudet, det östra huvudet och det södra huvudet.

Det blir en brant stigning upp till topparna, delvis längs en trappa.

DSC_0153

Vi börjar med den norra toppen. Den med den bästa utsikten enligt oss. Visserligen inte den med den bästa havsutsikten, men väl över det österlenska landskapet och Kiviks Musteri.

DSC_0155
Norra huvudet

DSC_0160

Vi går vidare till den östra och den södra toppen. Topparna ligger nästan bredvid varandra och ger därför nästan samma utsikt.

DSC_0165DSC_0167DSC_0170

Vi fortsätter sen genom skogen ner till Naturum och parkering. På vägen passerar vi det som en gång var Stenshuvuds borg, för dagen mest en massa stenar helt omöjliga att få ihop till en borg i våra huvuden.

DSC_0174

Klockan är bara 9.30, men nu har det kommit fler bilar på parkeringen och fler är på ingång.

Men för oss är det dags att köra hemåt. Vi hinner precis in i bilen innan det börjar regna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s