Öresundsleden etapp 8, Rydebäck – Landskrona

DSC_1015

Ett par veckor har hunnit passera sen vår senaste Öresundsledsvandring, men i dag är det dags igen. För nu lovar väderleksrapporten äntligen en dag utan 25+ temperaturer eller ihållande ösregn.

Klockan hinner bli 9.30 innan vi kör in på strandparkeringen i Rydebäck. Semesterlunken gör att det är svårare att komma upp i tid. Men det får vara så. Det är väl det som är definitionen av att ha semester tänker vi.

Ett par hundra meter från parkeringen hittar vi Skåneledsskyltarna som vi missade vid förra etappvandringen.

Dagens etapp ser återigen ut att bli av det längre slaget med tanke på att vi vandrar fram och tillbaka och den är dessutom klassad som utmanande. Så det är bäst att sätta igång.

DSC_0829

Regnet hänger visserligen i luften, men mer än ett par stänk blir det inte. Vi kan snart packa ner regnkläderna igen.

Det är enkel vandring längs strandkanten innan en första liten backe tar oss upp en bit ovanför havet och in i Glumslövs naturvårdsområde.

Här fortsätter leden sen längs de mogna vetefälten, en syn som är så vacker att vi förstås måste stanna var och varannan meter för att fotografera. Det är bara första dagen i augusti, men det känns redan som hösten är på intågande.

DSC_0847DSC_0848DSC_0849

Vi fortsätter vidare ner till Ålabodarna, ett fiskeläge med en 150 år gammal hamn och charmiga små hus.

DSC_0880Ålabodarna

DSC_0885

Här svänger vi av leden för att passa på att ta oss en titt på Örenäs Slott från början av 1900-talet. Så att den av oss som samlar på svenska slottsbesök får fylla på sin samling.

DSC_0893Örenäs Slott

Det blir ett varv i slottsträdgården och en hastig titt inom det lilla museet innan vi vänder ner till leden igen.

Vi fortsätter sen vidare in i Hillehögs dalar naturreservat, ett naturreservat som verkligen gör skäl för sitt namn. För nu är det djupa dalar som gäller. Långa trappor varvas med uppförsbackar och nerförsbackar. Men den fina utsikten över gyllene sädesfält och glittrande hav gör det klart värt ansträngningen.

Den här delen av etappen klassar vi nog som den finaste längs Öresundsleden. Åtminstone så här långt.

DSC_0909DSC_0916DSC_0931SL5 etapp 8 124DSC_0943DSC_0949

Efter några kilometer lämnar vi backarna och vandrar vidare ner till havet igen.

Nu är det återigen lätt vandring på breda grusvägar eller asfalt som gäller. Vi passerar både Lill-Olas badplats och Borstahusen innan vi vandrar in i Landskrona, dagens etappmål.

En staty av Selma Lagerlöf möter oss nere vid strandkanten och vi skäms en smula för vi hade verkligen ingen aning om att hon bott och verkat i Landskrona.

Vi lär oss verkligen en massa nytt genom våra Skåneledsvandringar.

DSC_0956Lill-Olas badplats

DSC_0974DSC_0984DSC_1020Selma Lagerlöf… som liksom vi verkar längta till Danmark

DSC_0987

Vi passar på att besöka citadellet innan vi vänder tillbaka mot Rydebäck igen.

Citadellet från 1500-talet är en av Nordens bäst bevarade vattenfästningar. Från 1700-talet fram till år 1940 fungerade det även som fängelse.

Vi går ett varv inne på slottsgården. Det gäller att passa på när det inte är så många besökare.

DSC_1002Landskrona citadell

DSC_1003DSC_1014

Vi lämnar sen Landskrona och vandrar tillbaka mot Borstahusen.

Mörka moln biter sig envist fast på himlen, men mer än så blir det inte. I dag har det verkligen varit perfekt vandringsväder. För första gången sen vi påbörjade vår vandring längs Öresundsleden. Ingen supervärme, inget regn.

DSC_1021

De fyra kilometerna till Borstahusen vandras i rask takt. Vi är hungriga och ser framemot något gott att äta på någon av uteserveringarna nere i hamnen.

Vi hittar med nöd och näppe en ledig plats på Borstahusens Fiskaffärs uteservering och beställer in varsin – vad som sägs vara – äkta Hvenburgare. Hur äkta den är låter vi vara osagt, vi har nämligen ingen aning om hur den äkta varianten ska smaka. Men nja, någon större smaksensation tycker ni nog inte att den är. Och då är vi verkligen inga finsmakare. Torrt bröd, sönderkokt fisk och snålt med sås. Om detta är en tvättäkta Hvenburgare avstår vi nog från att smaka fler exemplar. För 135 kr hade vi faktiskt förväntat oss mer.

SL5 etapp 8 214DSC_1027Äkta Hvenburgare… med plats på tallriken för lite mer sås eller grönsaker

Men mätta blir vi i alla fall. Så vi orkar fortsätta vår vandring tillbaka.

Det har hunnit bli kväll när vi åter vandrar över kullarna längs havet. Leden är nu väl trafikerad av människor som – precis som vi – njuter av kvällssolen och samtidigt tittar på skärmflygarna som flyger över kullarna.

Det är en riktigt vacker sommarkväll. När man har semester och sommaren är som bäst.

DSC_1055DSC_1038SL5 etapp 8 238

Dagens vandring slutar på 27 km och tar oss nästan 8 timmar, en längre fiskburgarpaus i Borstahusen medräknad.

Det här är en etapp vi verkligen gillar, från början till slut. Kanske är det utsikten över havet och Ven. Eller de mogna sädesfälten och alla vackra sommarblommor. Eller semesterkänslan. Vi vet inte vad det är som gör det, men den här etappen seglar nog upp som vår favorit på Öresundsleden.

Vi får väl se om någon av de återstående etapperna kan konkurrera ut denna. Tveksamt enligt oss. Men man vet ju aldrig.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s