Vakö Myr, Tyringemossen och Vyssle & Västermyr naturreservat – en rundtur bland tallar och mossa

DSC_0173

Det är 1:a maj och denna söndag tänker vi ägna oss åt ytterligare naturreservatsbesök, denna gång i den nordligaste delen av Skåne. Till och med ett besök i Småland finns med i planerna.

Främst är tanken att vi ska koncentrera oss på alla myrar och högmossor som finns i denna del av landskapet, men så passerar vi Stora Bjälkarps naturreservat på vägen och då måste vi förstås stanna till för ett besök.

Solen skiner och bokskogen vi vandrar genom har precis börjat slå ut. En underbar inledning på dagen med andra ord.

1Stora Bjälkarp naturreservat 29Stora Bjälkarp naturreservat

Vi följer stigen genom naturreservatet, men efter ett tag viker vi ner mot Tydingesjön. Här slår vi oss ner på en sten och fikar innan vi fortsätter tillbaka till bilen för att köra vidare.

1Stora Bjälkarp naturreservat 23

Nästa naturreservat ut är Vakö Myr naturreservat, ett av södra Sveriges största kalmyrområden.

Huvuddelen av naturreservatet ligger i Småland och det är till Låkan vi nu styr vår färd. För här finns nämligen den enda parkeringsplatsen om man vill besöka myren. Och det vill vi såklart. Även om denna del inte tillhör det skånska naturreservatet.

DSC_0095

Från parkeringsplatsen utgår en två kilometer lång vandringsled och vi följer denna genom skogen ut mot myren.

DSC_0099

Breda stigar och spänger tar oss förbi torparruinerna vid Flatön och hela vägen ut till utkiksplatsen.

DSC_0104DSC_0119DSC_0122

Här slår vi oss återigen ner för en fika medan vi tittar på utsikten över myren.

Sommaren 1992 brann i stort sett hela myren ner och alla träd och buskar försvann, vilket gör att myrlandskapet nu är mer öppet än närliggande myrar. En imponerande syn, åtminstone för en skåning som inte är van vid stora myrlandskap på hemmaplan.

DSC_0125DSC_0128DSC_0133DSC_0143DSC_0151DSC_0152

När vi fikat färdigt vänder vi tillbaka. Vi har fler myrar vi vill hinna besöka denna dag.

DSC_0157

Vi kör vidare för att ta oss an Vyssle & Västermyr naturreservat, Skånes största myrkomplex.

Visserligen ser vi myren från vägkanten när vi rullar in mot Hökön, men att hitta någonstans att stanna visar sig inte vara så lätt. Till sist hamnar vi på en mindre grusväg som leder mellan de båda myrarna. Här stannar vi helt enkelt mitt på vägen och kliver av för att ta oss en titt.

DSC_0165Vysslemyr

DSC_0169DSC_0166DSC_0172DSC_0186Vägen mellan myrarna

DSC_0175Västermyr

DSC_0179DSC_0182DSC_0184

Här finns inga stigar utan det blir till att trampa rakt ut över myrarna. I normala fall kanske det hade behövts stövlar, men den regnfattiga våren gör att landskapet är knastertorrt.

När både myrarna studerats från alla håll och kanter går färden vidare mot Tyringemossen naturreservat.

Även här blir det ett varv genom Hökön innan vi hittar en liten gräsplätt att ställa bilen på. En väg leder oss sen hela vägen ut till myren.

DSC_0190

Tyringemossen naturreservat är en del av Vakö Myr, men utgör ett eget naturreservat, liksom den skånska delen som vi planerar besöka efter.

Vi kliver upp i fågeltornet för att få bästa utsikt över myren.

DSC_0193DSC_0197DSC_0198DSC_0225DSC_0200

Inte heller här finns någon stig ut på myren, inte mer än den gamla banvallen från torvbrytningens tid. Dock känner vi att myr-entusiasmen håller på att falna något så vi väljer i stället att gå tillbaka till bilen.

Än är vi inte klara med alla myr- och mossreservat. Att besöka den skånska delen av Vakö myr naturreservat återstår innan vi kan anse oss vara färdiga för dagen.

Det blir återigen några varv i Hökön innan vi hamnar rätt. Eller rätt och rätt. Det här är verkligen inget naturreservat som är till för allmänheten. Inga parkeringsplatser, inga informationsskyltar. Vi får återigen nöja oss med en gräsplätt nära ett ödehus. Men eftersom vi gillar att göra saker riktigt och ordentligt så måste ju även detta naturreservat besökas. För det är ju Skånes alla naturreservat som ska besökas, inte Smålands.

Men en fin stig som leder ut till naturreservatet finns det ändå.

DSC_0207

Vi som egentligen inte har den blekaste aning om vi är på rätt väg blir lättade när de blå naturreservatsskyltarna snart blir synliga vid vägkanten.

Själva mossen går knappt att besöka för alla träd och buskar, så vi nöjer oss med att ta en titt på naturreservatet från vägkanten. Det får räcka, vi har ju ändå besökt själva myren, om än från den småländska sidan.

Men nu kan vi kryssa och bocka även det skånska naturreservatet.

DSC_0214Vakö Myr – det skånska naturreservatet

DSC_0208DSC_0213DSC_0240

Vi känner oss klara för dagen, inte en endaste myr till orkar vi besöka. Inte heller några fler naturreservat. Dags att köra hemåt.

Men så råkar vi köra förbi Nedraryd naturreservat på vägen hem. Och då går det ju inte att låta bli. För vem vet när vi är i krokarna nästa gång.

Det får bli en promenad genom hagarna för att se vad detta naturreservat har att erbjuda. Massor av vitsippor, en bäck, stenblock och nyutslagna träd visar det sig.

6Nedraryd naturreservat 5Nedraryd naturreservat

6Nedraryd naturreservat 18

Nu känner vi oss helt klara för dagen.

Sex naturreservat blev dagens skörd, men än finns många kvar att besöka innan vårt projekt är avklarat. Och varje naturreservat ska förstås besökas så noga och ordentligt det bara går, inte bara hastas igenom och kryssas av från listan för sakens skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s