Gårdlösaleden – vandring i Listarumsåsens naturreservat

DSC_0071

En vandringsled som länge stått på önskelistan är den 12 km långa Gårdlösaleden på Österlen. Och eftersom Österlen visar upp sig från sin allra vackraste sida i maj så är det förstås nu som vi passar på.

Väderleksrapporten lovar strålande sol hela dagen. Vi vet också att det är nu som rapsfälten står i full blom, körsbärsträden likaså. Förutsättningarna kan alltså inte bli bättre när vi denna lördag sätter oss i bilen för att köra till Smedstorp där vandringsleden börjar och slutar.

Byn är inte så stor så det är lätt att hitta både parkeringsplats och den lilla tågstationen där vandringen börjar. En stor skylt på en husvägg visar vägen.

DSC_0232

En asfalterad väg leder oss ut ur byn. Dotter och hund tar som vanligt täten och försvinner snart utom synhåll.

Leden är välmarkerad med rödvita stolpmarkeringar och varje vandrad kilometer visas med en tydlig skylt. Så det är svårt att gå vilse, för att inte säga nästintill omöjligt. Vilket känns bra med tanke på sällskapet som ofta hamnar på villovägar.

DSC_0013

Jag passerar det som är kvar av Brydestugan och fortsätter sen över Listarumsån där de unika tjockskaliga målarmusslorna sägs hålla till. Några musslor ser jag dock inte, vilket kanske beror på att jag inte går ner till ån för att titta närmare vad som finns på botten.

Men alldeles bredvid ån finns skeppssättningen uppe på kullen Alnabjär och här viker jag in i hagen för att göra ett besök.

Gårdlösaleden 35Skeppsättningen Alnabjär

DSC_0048

Vandringen fortsätter sen längs en grusväg innan jag återigen viker av leden, denna gång för att ta mig en titt på skeppssättningarna och Domaringen.

En kvinna som kör förbi längs stigen stannar till för att bjuda in mig till ett event uppe vid skeppssättningarna senare under dagen, men eftersom det är några timmar dit avböjer jag och vandrar vidare.

DSC_0050DSC_0055

Sol som värmer, fåglar som kvittrar,och en led kantad av gula rapsfält och fruktträd i full blom. Med andra ord en alldeles perfekt dag för vandring längs Gårdlösaleden.

DSC_0065DSC_0079DSC_0080

Efter en stund kommer jag fram till Stenbrottet. Det lilla stenbrottet ska det visa sig och besöket här är snabbt avklarat.

Sen fortsätter leden vidare på gräsklädda stigar förbi hagar och små gårdar. Jag passerar det Stora stenbrottet, men eftersom ett besök här kräver en avstickare genom en hage full av kor väljer jag i stället att vandra vidare.

DSC_0084DSC_0095

Leden fortsätter in i skogen och snart är jag framme vid vindskyddet. Här blir det lite fika och en stund i solen innan vandringen fortsätter vidare mot Listarumsåsens naturreservat.

DSC_0096DSC_0100DSC_0103DSC_0115DSC_0119DSC_0123

Inne i den nyss utslagna bokskogen inne i naturreservatet blommar fortfarande vitsipporna. Och ute på kalhygget blommor stora klungor av rosa rödblära.

Det här är verkligen en vandringsled som bjuder på extra allt i maj.

DSC_0135

Det blir en ännu en fika inne i skogen, denna gång gemensam.

DSC_0139DSC_0153DSC_0169

Efter naturreservatet blir det grusvägsvandring igen och ännu fler rapsfält och blommande frukträd kommer min väg.

Det är bara att tacka och ta emot härligheten.

DSC_0176DSC_0179DSC_0191DSC_0197DSC_0208

Sista biten in mot Smedstorp går längs motionsslingan inne i skogen. En slinga som av okänd anledning är kantad med hundratals tomtar. Det känns både mysigt och en smula bisarrt.

DSC_0216Gårdlösaleden 200DSC_0219DSC_0226

Snart är vi tillbaka i Smedstorp och de blommande körsbärsträden vid parkeringen.

DSC_0240DSC_0235

Som utlovats visar Runkeeper på 12 vandrade kilometer och det har tagit oss knappt 4 timmar (åtminstone för mig, hur länge dottern har suttit vid bilen och väntat glömde jag att fråga).

En riktigt fin vandringsled som definitivt kommer vandras fler gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s