Korfu – en reseberättelse

5Paleokastritsa48

Det är dags att boka årets sommarsemester. Vi sneglar återigen mot Grekland. Undrar lite om man någonsin kan få nog av detta underbara land.

Det blir Korfu som står som vinnare i år. Med en möjlighet att även besöka närliggande Albanien, om än så bara för en dag.

6Solnedgång28

Dag 1: Roda

Planet avgår sen kväll och flygresan tar knappt tre timmar, vilket gör att ankomst till Korfu sker mycket tidig morgon.

Ett natt utan sömn kan vara anledningen till att vi inte vet hur vi ska ta oss ut ur Korfu stad för vidare färd till vårt hotell, drygt fyra mil därifrån. Vi kör runt, runt och vilken väg vi än tar kommer vi hela tiden tillbaka till samma torg.

Det tar över en timme innan vi slutligen hamnar på den lilla väg som leder oss upp i bergen för vidare färd mot Roda.

1Roda56

Innan avfärd har en hastig blick kastats på Google Earth och denna visar att vårt hotell ska ligga vid en liten grusväg nära havet. Med denna lilla titt som utgångspunkt är det sen tänkt att vi ska åka rakt på hotellet. Detta sker förstås inte.

När hyrbilen till sist rullar över en liten provisorisk bro bestående av två plankor alldeles för nära havet, inser vi att vi nog hamnat fel. Vi vänder tillbaka.

(Note to self: man bör inte köra bil när man är trött, man kan köra ner i havet)

Roda

Vi ska bo sju nätter på Roda Garden Hotel och efter två timmars felkörning anländer vi äntligen till hotellet.

2Hotell28

Resten av dagen ligger vi vid poolen. Det finns glass att hämta vid poolbaren och barnen springer sig varma. Vi äter, läser och känner oss avkopplade.

3Pool5.JPG

På kvällen går vi en promenad längs stranden in till Roda.

Några restauranger och affärer kantar gatorna, men Roda känns inte som en speciellt stor ort.

1Roda1Roda81Roda131Roda28

Dag 2: Agios Stefanos

Vi tillbringar hela denna första semesterdag vid poolområdet.

Mittemot hotellet ligger havet. Det är bara en liten grusväg emellan. Strandremsan är liten och stenig och inbjuder inte direkt till några barfotapromenader, men havet är alldeles ljuvligt.

5Hotellstrand95Hotellstrand6

När det blir eftermiddag känner vi oss färdigbadade. Vi sätter oss i hyrbilen och kör ut från Roda. Nu vill vi upptäcka lite mer av denna gröna, frodiga ö.

Vi kör upp i bergen och vidare västerut.

2AgiosStefanos2Church of Agios Stefanos

I Agios Stefanos stannar vi till. Går en liten promenad i omgivningen och tittar på utsikten över bukten.

2AgiosStefanos82AgiosStefanos2AgiosStefanos7

Vi vänder och kör tillbaka mot Roda.

I Agios Georgios stannar vi till igen. Havet lyser inbjudande blått och nu kan vi inte motstå ett dopp i det iskalla vattnet.

Vi stannar en bra stund på den lilla stenstranden innan vi kör tillbaka till hotellet.

2AgiosStefanos20

På kvällen går vi en promenad in till Roda igen.

6Solnedgång356Solnedgång37

Vi köper ett utflyktspaket till Albanien om några dagar och njuter sen av en riktigt vacker solnedgång innan vi går tillbaka till hotellet och gör kväll.

Dag 3: Paleokastritsa

Nästa dag är det dags att ta paus från sol och pool. Direkt efter frukost ger vi oss i väg och styr återigen hyrbilen upp mot bergen.

1Korfu runt2

Målet är orten Paleokastritsa på Korfus västkust. Här ska vi besöka Virgin Mary, klostret som ligger uppe på en kulle.

5Paleokastritsa2.JPG

Vi väljer att köra hela vägen upp till klostret. Hittar nätt och jämnt ett ställe att parkera bilen på och ger oss i väg mot ingången.

5Paleokastritsa46Monastery of Paleokastritsa, Mary Virgin

Klosterområdet är gratis att besöka. Däremot tillåts inga lättklädda besökare att gå in på området. Det går dock att låna en mindre modern kjol att skyla sig med och så är det problemet ur världen.

5Paleokastritsa125Paleokastritsa31

Vi går omkring en stund på klostergården. Tittar in i den lilla affären där det säljs klostertillverkad olivolja och kumquatlikör.

5Paleokastritsa36

Vi lämnar klostret och går vidare ut i skogen bredvid. En liten promenadstig leder upp mot en utkikspunkt en bit från klostret.

5Paleokastritsa395Paleokastritsa415Paleokastritsa50

Vi går tillbaka till hyrbilen och kör vidare längs Korfus kust.

På Kavos gator tar det stopp. Vi kommer samtidigt som en buss lastar av ett gäng ungdomar på gatan. Det är bara att stanna bilen och vänta tills de efter många om och men har fått sitt bagage och hittat rätt väg till sina hotell.

Vi är glada över att vi inte bor i Kavos. Det hade nog inte varit rätt ställe för oss, det inser vi snabbt när vi åker längs de pub- och nattklubbstäta gatorna.

7Korfu runt1

Vi kör vidare längs kusten mot Korfu stad. En bit utanför staden ligger Achilleions Palace och vi kör upp för att göra ett besök. Men när vi parkerat bilen och ska ge oss i väg mot entrén blir vi tveksamma. Vi är ju egentligen inte så där jätteintresserade av konst och statyer, inte någon av oss.

Vi vänder tillbaka till bilen igen, kör nerför kullen och stannar till vid en keramikfabrik inte så långt från palatset. Vi är de enda besökarna och stannar en lång stund och pratar med den trevliga affärsinnehavaren. Inte för att vi förstås varanda, vi pratar engelska och han grekiska. Men det går bra ändå.

När vi åker får vi med oss en liten keramiktavla som present.

7Korfu runt2

Nu är tanken att stanna till i Korfu stad, men när vi väl närmar oss tvekar vi även här. Vi börjar bli trötta och barnen längtar efter ett dopp i poolen. Det är riktigt varmt ute och det har inte blivit några bad i dag.

Vi kör tillbaka till hotellet i stället.

Dag 4: Albanien

I dag ska vi besöka grannlandet Albanien.

Läs mer om utflykten här: Saranda – en dagsutflykt från Korfu

1Roda33Roda

Dag 5: Roda

Nästa dag är det återigen poolområdet som gäller. På en resa som denna brukar vi köra varannan-dag-principen. Ena dagen sol, bad och avkoppling, andra dagen en utflykt av något slag.

1Roda48Stranden inne i Roda

1Roda53

På kvällen tar vi strandpromenaden bort till Roda igen.

Dag 6: Paxos och Antipaxos

Nästa dag är det dags för utflykt igen, en båttur till de närliggande öarna Paxos och Antipaxos.

Läs mer om utflykten här: Paxos och Antipaxos – en dagsutflykt från Korfu

1Roda94

Dag 7-8: Roda

Vi gör sen inga fler utflykter våra två sista dagar på resan.

I stället badar vi i poolen och i havet. Vi läser böcker, vi spelar spel och så sitter vi länge ute i den ljumma kvällen där vi dricker läsk och kliar myggbett.

6Solnedgång5

Vi provar alla drinkar som finns på All-Inclusive menyn, men inte en enda drink går ner. Inte ens den knallgula Corfu Margaritha gjord på öns inhemska kumquatlikör.

1Roda43

Vi tar promenader in till Roda, tittar i samma affärer om och om igen. På kvällen ser vi himlen färgas orange av solen som går ner över de albanska bergen mittemot.

Vi njuter av livet och resan och har det riktigt bra.

1Roda64

Vi suger åt oss av medelhavsvärmen och kramar ur de sista dropparna av vår underbara resa, innan det strax innan midnatt är dags att köra mot flygplatsen.

Klockan 4 på morgonen går flyget tillbaka mot ett sommarvarmt Sverige.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s