Nord till sydleden etapp 7, Maglebjär – Onsvalakällan

DSC_0745

Vi är inte särskilt peppade när vi sätter oss i bilen denna lördag för att ta oss an Nord till sydledens etapp 7. Trots att vandringslusten är stor och de härliga höstfärgerna fortfarande inte helt försvunnit från träden.

Anledningen är att vi redan tidigare vandrat dagens etapp, då som en etapp på Ås till åsleden; Ås till åsleden etapp 8, Maglebjär – Onsvalakällan

Den gången korade vi etappen till Skåneledens absolut tråkigaste etapp.

Förväntningarna är därför inte så stora på dagens vandring. Men eftersom vi bestämt oss för att vandra alla etapperna på Skåneledens olika delleder – oavsett om vi redan vandrat dessa – så är det bara att sätta igång.

DSC_0629

Trots att klockan bara är strax innan 9 är vi inte först på på plats när vi kommer fram till den lilla parkeringsplatsen vid Maglebjärs vindskydd.

Det är en riktigt höstdag med gråtung himmel och dimma som ligger över träden. Träden som förra veckan lyste i färgglada färger har nu börjat tappa sin färg. Men än sitter löven kvar på grenarna.

Det är ett riktigt härligt vandringsväder tycker vi när vi nu ger oss iväg längs grusvägen ner mot skogen där vi svänger in mot en hage.

DSC_0636DSC_0640DSC_0641

Vi inte kan låta bli att stanna var och varannan meter för att ta in omgivningen.

Inte kan vi minnas att det var så här vackert? I och för sig var det sommar förra gången vi vandrade här. Kanske var inte omgivningen lika vacker då. Eller så hade vi kanske tankarna på annat håll.

DSC_0662DSC_0663DSC_0664

Vi kommer snart fram till Sjunnerup och det är nu dags att ge oss ut på landsvägen och uppför järnvägsviadukten. Förra gången vi passerade denna kändes det lite som vi gjorde det med livet som insats. Åtminstone hundens. Så denna gång har vi lämnat henne hemma.

Det känns inte mycket bättre denna gång faktiskt. Snart är vi dock över och kan svänga in i skogen igen.

DSC_0677DSC_0682DSC_0683

Snart är det dags att ge sig ut på landsvägen igen.

Det är förvånansvärt mycket trafik ute trots att klockan inte hunnit bli så mycket. Att gå vid vägkanten när bilarna kör om samtidigt som de får möte är ingen rolig upplevelse. Vi är glada när vi äntligen kan svänga in mot skogen igen.

DSC_0691DSC_0696DSC_0697DSC_0699

Det blir en sista landsväg att korsa innan vi lägger asfaltsvandringen bakom oss. Det tar en stund innan vi kommer över vägen på grund av alla bilar som kör förbi i klart högre hastighet än den tillåtna.

Landsvägsvandringen är dock snart glömd för nu vandrar vi in i en liten mossklädd sagoskog.

Ingen av oss kan minnas att vi någonsin vandrat genom denna lilla drömvärld. Fast det måste vi ju ha gjort. Vi måste verkligen ha haft tankarna någon annanstans förra gången vi vandrade här. För hur kan vi annars ha glömt denna lilla pärla?

DSC_0705

Leden fortsätter vidare genom en lika ljuvlig lövskog innan den svänger ut på en grusväg.

DSC_0713DSC_0720DSC_0724

Efter ett tag svänger leden av från grusvägen och vidare in i skogen. Vi kommer snart fram till det stora bokträdet som vi sökte skydd under vid förra vandringens regnväder. Ett riktigt mäktigt träd.

I dag stannar vi inte till vid trädet. De regnvåta grenarna inbjuder inte till att slå sig ner, dessutom har vi redan bestämt oss för att äta matsäcken vid vindskyddet i Onsvalakällan.

DSC_0732

Vi fortsätter istället vår vandring genom den vackra skogen.

DSC_0733DSC_0741DSC_0747

Sista kilometerna fram till vindskyddet går förbi ett kalhygge, över några spänger och genom ytterligare en skog.

Vi kan inte minnas att det var så här mycket fin skogsvandring på denna etapp.

DSC_0753

Vi möter flera vandringssällskap ute i skogen denna dag vilket förvånar oss lite. Vi trodde inte detta var en särskilt populär etapp, men kanske är den uppfattningen baserad på vår tidigare erfarenhet.

DSC_0756DSC_0757

När vi ätit vår matsäck i vindskyddet bestämmer vi oss för att leta reda på Onsvalakällan. Förra gången lyckades vi vandra förbi utan att hitta källan.

Och även om etappen denna gång överraskar oss positivt är vi tveksamma till om vi någonsin kommer att återvända hit. Så det är bäst att passa på att ta oss en titt på källan. Nu när vi ändå är här.

DSC_0768Vindsskyddet vid Onsvalakällan

Vi hittar källan en liten bit från vindskyddet. Den är större än vi förväntat oss. Enligt informationen vid vindskyddet är vattnet tjänligt och drickbart.

Vi vågar dock inte prova.

DSC_0776Onsvalakällan

Vi vänder sen tillbaka mot Maglebjär i ganska raskt tempo.

DSC_0740

Regnet ligger i luften under hela vandringen och dimman lyckas inte lätta. I stället känns det som det redan håller på att bli mörkt när vi kommer tillbaka till bilen trots att klockan bara är 14.

DSC_0789

Dagens vandring slutar på 21 km och tar oss drygt 5 timmar.

Vi tar tillbaka vad vi tidigare sagt om etappen. Det här är inte Skåneledens tråkigaste etapp. Vandringen över järnvägsbron och alla trafikerade landsvägar drar visserligen ner betyget så någon topplacering är det inte tal om. Men det är riktigt fina skogar på denna etapp. Åtminstone nu under hösten.

Men för vår del kommer vi nog inte hit igen. Två gånger får räcka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s