Tresticklans Nationalpark – Bråtaneslingan och Orshöjden

DSC_0615

Under vår lilla roadtrip i Västra Götaland denna vår är planen bland annat att besöka nationalparker och först ut är Tresticklans Nationalpark i Dalsland (som för övrigt blir vårt sista svenska landskap att besöka).

Vi vet faktiskt inte så mycket om nationalparken mer än det vi läser oss till på Sveriges nationalparkers hemsida:

Med en yta på 30 kvadratkilometer utgör nationalparken den största väglösa och obebyggda skogstrakten i södra Sverige. Här upplever du orörda skogar, vackra sjöar och säregen terräng.

Men det låter ju lovande tycker vi.

DSC_0734

Gårdagens solsken och varma temperaturer är nu som bortblåsta och regnet hänger i luften när vi denna morgon kör in på parkeringen vid huvudentrén Råbocken. Vi är inte först. En del bilar och husbilar står redan på den stora parkeringen, men det är lugnt, tyst och skönt.

Val av vandringsled denna dag blir den 8,5 km långa Bråtaneslingan med en avstickare upp till Orshöjden.

DSC_0557

En bred och välgrusad stig leder oss genom tallskogen och det bär uppåt nästan med en gång.

Första intrycket av nationalparken är väl att skogen i mångt och mycket ser ut som vilket skog som helst. Inte en omgivning som tar andan ur en direkt. Men luften är frisk och klar och skogsvandring är aldrig fel. Så vi är nöjda ändå.

DSC_0562DSC_0563DSC_0568

Men så kommer vi efter en stund fram till Tresticklasundet och vår inledande uppfattning ändras helt. Det här är en omgivning som tar andan ur oss!

Vi förstås måste stanna till för att beundra utsikten. Och sen är det svårt att slita sig från de vackra vyerna.

DSC_0591DSC_0596DSC_0598DSC_0604DSC_0605DSC_0615

Till sist lämnar vi sjön för att gå vidare över bron och fortsätta in i skogen igen.

Omgivningen fortsätter att charma oss. Tallskog, vitmossa i mängder och vackra sjöar vart vi än vänder blicken. En skogsvandring kan helt enkelt inte bli bättre än så här. Inte för oss i alla fall.

DSC_0621DSC_0632DSC_0636DSC_0646DSC_0663DSC_0671DSC_0673

Den breda grusstigen är för länge sedan försvunnen och nu är det mest vandring på klipphällar som gäller. Och det bär fortfarande uppåt.

DSC_0688

Ungefär halvvägs viker vi av från leden för att ta oss upp till Orshöjden, som med sina 275 m är nationalparkens högsta punkt.

Vi stannar inte så länge på toppen. Det har nu börjat att regna och utsikten över skogen skyms av dimmoln. Så vi går ner igen och fortsätter vår vandring längs Bråtaneslingan. Vi hinner förstås inte mer än ner så upphör regnet.

DSC_0701DSC_0706DSC_0707DSC_0075DSC_0712DSC_0722DSC_0725

Hela vandringen tar oss nästan fyra timmar. Trots att vi inte stannar till för fika någonstans. Men en omgivning som denna springer man inte bara förbi. Den måste upplevas i lugn och ro.

DSC_0060

När vi kommer tillbaka till parkeringen dukar vi upp vår lunch på ett av picknickborden. I bakgrunden porlar ett litet vattenfall. Lite sol och värme på det och vi hade kunnat sitta här hur länge som helst.

Men när maten är uppäten är det dags att köra vidare. Ett besök vid Håveruds akvedukt står på Dalslandsagendan innan det är dags att köra vidare mot nästa landskap.

DSC_0716

Tresticklans Nationalpark seglar definitivt högt upp på vår nationalparkstopplista. Hit kan vi absolut tänka oss att åka igen om vi av någon anledning skulle ha vägarna förbi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s