Bali – en reseberättelse (del 2): Amed

2Soluppgång, Amed 75

Dag 6 – Mt Batur, Besakih, Tirta Gangga & Amed

Dagen börjar med en vandring uppför vulkanen Mt Batur innan det är dags att lämna Kintamani för vidare färd till Amed.

Läs mer om vandringen här: Mt Batur – en toppbestigning

Vi har avtalat tid med Ketut även denna gång, även om vi nu börjar tröttna en smula på att han höjer priset med 100.000 rupies för varje transfer. Även denna gång är ursäkten att han måste klä sig i traditionella kläder för att kunna guida oss vid Balis modertempel Besakih som vi passerar på vägen.

Även ett besök vid vattenpalatset Tirta Gangga ingår i priset denna dag.

Läs mer om besöken här: Besakih och vattenpalatset Tirta Gangga

Amed Café & Hotel Kebun Wayan 85

Det är sen eftermiddag när vi blir avlämnade vid vårt hotell, Amed Café & Hotel Kebun Wayan, där vi bokat in oss två nätter.

Vi blir uppgraderade till en Family Dream-lägenhet. Två rum med varsin ingång och en stor gemensam balkong med utsikt över pool och hav. Vi faller förstås direkt. Det tar inte många minuter i denna familjedröm innan vi alla är överens om att hoppa över vårt planerade besök på Nusa Cenigan och i stället försöka få till fler nätter här.

Amed Café & Hotel Kebun Wayan 44

Nere i receptionen meddelar man att det går alldeles utmärkt att boka ytterligare två nätter, så vi skyndar oss att avboka våra hotellnätter på Nusa Ceningan, vilket verkligen är i sista minuten.

Vi hade gärna åkt dit, men man kan inte hinna med allt.

Amed Café & Hotel Kebun Wayan 81

Vi tar en promenad längs vad vi förmodar är huvudgatan i Amed. Här finns inte så mycket mer än några restauranger och ett par affärer. Inget större liv med andra ord, vilket passar oss perfekt efter våra dagar i intensiva Ubud.

1Amed 61Amed 531Amed 3

Vi hinner även med en promenad längs den svarta, steniga lavastranden innan mörkret faller och det är dags att gå tillbaka till vår familjedröm-lägenhet och göra kväll.

1Amed 321Amed 36

Dag 7 Amed

Vi börjar dagen med frukost på hotellets egna kafé nere vid stranden.

I dag har vi inga andra planer än att hänga vid poolen och äta god mat på någon trevlig warung. Och förstås boka morgondagens utflykt till Luhur Lempuyang och Gates of Heaven. Det är ju därför vi är här. För närheten till denna sevärdhet som vi hoppas kunna besöka riktigt tidigt på morgonen så att vi hinner med hela vandringen upp till det sista av de sju tempel som området består av.

1Amed 52

När vi frågar i hotellreceptionen om de kan hjälpa oss att boka en chaufför till morgondagen får vi höra att det är omöjligt. I morgon är det nämligen Galungan Day och därför går det inga utflykter varken i morgon eller dagen efter.

Det är ju inte precis det vi vill höra.

Lätt nedstämda över denna information ger vi oss ut för att se om det kanske finns någon chaufför längs Ameds gator som kan tänka sig att köra oss till Luhur Lempuyang.

1Amed 54

I ett av utflyktsstånden får vi napp. Jodå, det är visserligen Galungan Day i morgon, men pengar vill man ju alltid tjäna förkunnar damen som jobbar där. En liten stund senare har hon ordnat så att en chaufför hämtar oss vid hotellet redan klockan 5 i morgon. Så hinner vi dit i god tid innan alla andra besökare anländer meddelar hon.

I ett annat utflyktsstånd passar vi även på att boka transfern till Sanur om ett par dagar eftersom Ketut inte har möjlighet att köra oss dit på grund av Galungan Day.

1Amed 1

Vi tillbringar sen resten av dagen vid poolen, men även en strandpromenad och en utsökt lunch på Amed Warung hinner vi med.

På kvällen provar vi Ameds utbud av massage utan att bli särskilt imponerade.

3Amed 6Nja, inte Balis bästa spa kanske…

Dag 8 Amed

Vi är uppe med tuppen redan klockan 4.30 för vår inbokade utflykt till Luhur Lempuyang.

Sönerna som inte är ett endaste dugg intresserade av detta äventyr väljer att stanna kvar på hotellet och sover således gott när vi tassar ner till den nersläckta receptionen för att vänta på vår chaufför.

En timmes senare sitter vi fortfarande där nere i mörkret och väntar. Nu med en känsla av att det nog inte kommer komma någon chaufför. Alls.

Vi ringer numret som står på kvittot. En man svarar och lovar att han ska försöka ordna fram en chaufför åt oss. Men han låter inte särskilt engagerad. Vi bestämmer oss för att gå ner till stranden och njuta av den begynnande soluppgången istället. Så att vi får någon valuta för vår tidiga uppstigning.

2Soluppgång, Amed 16

Vi blir inte besvikna. Soluppgången levererar och vi är därför – trots den uteblivna utflykten – mycket nöjda när vi går tillbaka till hotellet.

2Soluppgång, Amed 92Soluppgång, Amed 342Soluppgång, Amed 45

Resten av dagen tillbringar vi åter vid poolen och även ett par timmar ägnas åt att snorkla bland alla färgglada fiskar.

Det är inte den bästa snorkling vi upplevt, ganska lång därifrån, men eftersom vi ändå inte är några havsbadare duger det gott åt oss.

2Soluppgång, Amed 652Soluppgång, Amed 382Soluppgång, Amed 612Soluppgång, Amed 70

Vi går förstås också tillbaka till utflyktsståndet och kräver tillbaka våra pengar för den uteblivna utflykten. De ursäktar sig med att de trodde att vi ville bli upphämtade klockan 17 och inte klockan 5 på morgonen. Kanske vill vi boka en annan dag i stället?

Det vill vi inte. Och framför allt inte med dom.

3Amed 2

På kvällen bänkar vi oss vid ett av få lediga bord vid populära Warung Bobo. Här blir vi sittande resten av kvällen, äter god mat och ser solen gå ner över havet.

4Solnedgång, Amed 214Solnedgång, Amed 194Solnedgång, Amed 23

Dag 9 Amed

Vi börjar dagen med något vi aldrig tidigare gjort, nämligen en lång löptur längs stranden. Men har man bokat in sig på ett mil-lopp senare i höst är det nog dags att börja träna lite innan tänker vi.

Och det blir en riktigt skön löptur där i sanden. En löptur som ger mersmak. Det här kan definitivt tänkas bli en återkommande aktivitet.

5Solnedgång, Amed, sista kvällen 20

Även denna sista dag i Amed ägnar vi till största delen åt poolhäng.

På kvällen blir det åter en promenad längs stranden för att se solen gå ner bakom Balis högsta vulkan Mt Agung.

5Solnedgång, Amed, sista kvällen 65Solnedgång, Amed, sista kvällen 9

I morgon är det dags att lämna härliga Amed för att ta oss vidare till lite mer civiliserade Sanur.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s