Bali – en reseberättelse (del 3): Sanur

2Sanur 29

Dag 10 Amed – Sanur

Efter några härliga dagar i Amed är det dags att resa vidare. Nu väntar ett par sista avkopplande dagar i Sanur på sydvästra Bali.

5Solnedgång, Amed, sista kvällen 26

Denna gång har vi bokat vår transfer i ett av stånden längs gatan i Amed. För blott 500.000 rupier ska vi utan krusiduller förflyttas till vårt hotell i Sanur. Så är det tänkt. Men så blir det förstås inte.

Vi slår oss ner i hotellreceptionen med våra resväskor och väntar. Och väntar. Men ingen transfer dyker upp. En känsla som börjar kännas alltför välbekant. Det är nu andra gången som vi blir lämnade åt vårt öde här i Amed. Vi får hoppas att det bara är en slump.

Hotellet ordnar dock raskt fram en chaufför som för samma pris kör oss ner till Sanur.

1Resa Amed - Sanur 1Ett av många fotostopp längs vägen mellan Amed och Sanur

1Resa Amed - Sanur 91Resa Amed - Sanur 4

Sanur

Ett par timmar senare lämnas vi av framför vårt hotell i Sanur, Swastika Guest House där vi har bokat in oss fyra nätter.

Swastika Hotel, Sanur 3Swastika Guest House, Sanur

Swastika Hotel, Sanur 21

Vi får rum på varsin våning med utsikt över poolen och den grönskande trädgården.

Swastika Hotel, Sanur 36Swastika Hotel, Sanur 54Swastika Hotel, Sanur 47

På kvällen går vi en runda längs Jalan Danau Tamblingan, huvudgatan i Sanur som kantas av restauranger, spaställen och souveniraffärer

Överlag känns Sanur som vilken turistort som helst, men det är precis den känslan vi är ute efter våra sista dagar på Bali.

2Sanur 122Sanur 112Sanur 42

En promenad ner till stranden hinner vi förstås också med. Den är dock inget som imponerar på oss. Den korta sandremsan känns mest full av skräp och tång. Vi ser varken någon som badar eller solar på stranden under vår korta promenad.

2Sanur 22Vägen ner till strandpromenaden

2Sanur 34

Middagen intas på närliggande Warung Samping innan vi går tillbaka till hotellet för att boka morgondagens matlagningsklass. En timmes massage hinner vi förstås också med.

2Sanur 23

Dag 11 Matlagningsklass

Vi är uppe tidigt följande morgon. Åtminstone de av oss som har matlagning på schemat. De som inte har det (läs tonåringarna) sover vidare.

Läs mer om matlagningen här: Balinesisk matlagning i Sanur

1Lokala marknaden, Sanur 27

När vi kommer tillbaka hänger vi vid poolen ett par timmar.

Eftersom vi redan känner att tre dagar i Sanur kanske är en dag för mycket passar vi också på att boka en utflykt till morgondagen. Det blir några turer fram och tillbaka till vår blivande chaufför tvärsöver gatan innan vi kommit överens om rutt och pris, men till sist är alla nöjda.

Swastika Hotel, Sanur 37

När det börjar skymma kör vi en favorit i repris, nämligen en lång löprunda längs den upplysta strandpromenaden. Utan att ha sprungit så värst mycket i mitt liv så korar jag ändå denna löptur till den absolut bästa någonsin.

Sen blir det ännu en sväng inom varuhuset Hardys innan det är dags att leta reda på något ställe att äta middag på. En inte helt enkel uppgift visar det sig.

Alla ställen vi passerar är antingen fullsatta eller alldeles för dyra för vår smak. Dessutom är vi hungriga. Så vi ger ganska snart upp och återvänder till gårdagens Warung Samping.

2Sanur 45

Dag 12 Tanah Lot, Taman Ayun & Tukad Cepung

Vi ger oss lite sovmorgon så klockan hur redan hunnit bli 9.30 när vi möter upp vår chaufför för dagens utflykt. Även han heter Ketut, vilket verkar vara ett vanligt namn här på Bali. Men det är ju lätt att komma ihåg vad våra chaufförer heter i alla fall.

Vi kommer inte så långt innan bilen lägger av och vi blir stående längs en av Sanurs mest trafikerade gator.

Ketuts bror hämtar dock snart upp oss och utflykten fortsätter sen vidare mot våra två önskade tempel, Tanah Lot och Taman Ayun.

Läs mer om tempelbesöken här: Tanah Lot och Taman Ayun

1På väg mot Tanah Lot 0Motorstopp!

Dagen avslutas med ett besök i vad som sägs vara ett av Balis absolut vackraste och minst oupptäckta vattenfall, Tukad Cepung.

Så med badkläderna i handen ger vi oss förväntansfullt ner längs trapporna som leder till vattenfallet djupt inne i skogen.

2Tukad Cepung 72Tukad Cepung 92Tukad Cepung 72

Jag vet inte vad vi egentligen har förväntat oss. Men inte är det det här i alla fall.

Något bad framför vattenfallet är inte att tänka på. Det är trångt om utrymmet även om i stort sett alla lydigt väntar på sin tur framför härligheten. Vi inser att det här är mer av ett ”selfie-moment” där människor trängs i olika positioner framför vattenfallet.

Vi vänder snart tillbaka upp mot bilen igen.

2Tukad Cepung 54Ett mindre välbesökt vattenfall en bit bort

2Tukad Cepung 60

Vi åker tillbaka till Sanur.

1Resa till Tukad Cepung 17

Det blir ännu en runda till Hardys innan det är dags att äta middag.

I dag försöker vi inte ens. Vi är trötta och hungriga. Det blir Warung Samping igen.

2Sanur 53Goda crepes på Warung Samping

Dag 13 Sanur

I dag är vår sista dag på Bali och vi har inga större planer än att hänga vid poolen. Efter ett tag blir vi dock rastlösa så det blir en promenad ner till stranden.

2Sanur 272Sanur 332Sanur 28

På kvällen blir det först en löprunda längs strandpromenaden innan det är dags att inta vår sista balinesiska middag. Och nu är det faktiskt hög tid att prova någon annan restaurang tycker vi.

Det blir både ett och två varv längs huvudgatan innan vi ger upp. Varför ändra ett vinnande koncept liksom. Så ja, vi kan verkligen rekommendera Warung Samping. Något annat vore ju bara konstigt.

Jodå, vi åt riktig mat också!

Tidigt i morgon hoppas vi att vår förbokade transfer fungerar som det är tänkt och att vi blir hämtade för vidare färd mot Singapore.

Vi har haft två fantastiska veckor på Bali. Det är en väldigt vacker ö och vi hade gärna  sett fler öar, mer tempel och kanske ytterligare några vattenfall. Men vi kommer nog inte tillbaka.

För förlåt Bali, men vi kan inte låta bli att tycka att du är något överreklamerad som andlig paradisö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s